top of page

Introvertin kalenterirakastajan paradoksi

Nykyinen minä ja kalenteri

Ihana kynä ja kaunis kalenteri, jossa suloisen silkkinen paperi - tuskin maltan odottaa, että pääsen tekemään menomerkintöjä, listoja, huomioita... Sosiaalisena ja helposti innostuvana introverttinä kuvittelen mielessäni, kuinka mukava on lähteä tuonne ja tuonne tai kuinka töissä tuo ja tuo tehtävä olisi todella mielenkiintoinen.

Palataanpa maan pinnalle.

Mihin sanon kyllä ja mihin ei, pitäisi perustua nykyiseen minään, ei harhaiseen kuvitelmaan hamassa tulevaisuudessa olevista voimavaroista.

Kuinka paljon tekemisen tai tapahtuman eteen täytyy varata tyhjää aikaa, kuinka paljon tarvitsen aikaa palautumiseen jälkeenpäin? Mitä todellisia, pakollisia velvoitteita minulla on eri rooleissani? Voinko sopia perjantai-illalle jotain menoa, vai olenko työviikosta niin uupunut, että on parasta olla vain kotona? Lupaudunko koulutuspäivän jälkeen iltajuhliin?

Kuva: (c) Erityisherkän elämää

Nykyisen minän pohjalta voi ryhtyä rakentamaan pienin askelin vähän enemmän osallistuvaa minää, joka tunnistaa ryhtymisrajoitteisuutensa ja varmistaa, että jaksaa nauttia niistä tapahtumista, joihin päättää osallistua.

Älä vastaa heti

Kun tulee kutsu, pyyntö tai mahdollisuus, ota itsellesi aikalisä. Ota tavaksi harkita ja arvioida omaa jaksamistasi. ”Kiitos kutsusta. Palaan asiaan ensi viikolla, kun tiedän tarkemmin.” Jotain ystävällistä, jotain mikä on totta. Vastausta ei kannata antaa heti: myöntyä innostuksen vallassa tai torjua paniikissa tylysti ja tekosyitä sepittäen. Ja katua jo hetkeä myöhemmin.

Harjoittele kieltäytymistä

Varsinkin miellyttämisenhaluisen kannattaa harjoitella kieltäytymistä. ”Ei” on sinunkin sanomanasi kokonainen lause. Aina ei ole tarpeen perustella. ”Valitettavasti minä en pääse nyt tulemaan, pitäkää te muut hauskaa.” Satuilut ja tekosyyt tunnistaa yleensä toinenkin.Toki syynkin voi kertoa, mikäli sellainen on olemassa ja voit sen luontevasti kertoa. Hyvälle ystävälle voi sanoa, että nyt ei pysty, ei kykene, on pakko introvertata. Ilmaise kuitenkin halusi saada kutsuja jatkossakin.

Jos työtehtävä ei mahdu aikatauluusi, pyydä esimiestä päättämään kanssasi, mitkä aiemmin sovituista työtehtävistä siirretään eteenpäin tai jonkun toisen hoidettavaksi tai mihin panostetaan aiottua vähemmän.

Tunnista ryhtymisrajoitteisuus ja opettele ehdollinen myöntyminen

Lähtövaiheen ryhtymisrajoitteisuudesta, tupajumista ja ehdollisesta myöntymisestä voit lukea lisää tästä.

Ryhtymisrajoitteisuutta voi esiintyä myös tehtäviin tarttumisessa. Viivyttely ja sijaistoiminnot vievät kuitenkin tuplasti energiaa, koska mieltä painaa myös se varsinainen tehtävä, joka pitäisi olla jo työn alla.

Opettele tuntemaan ryhtymisrajoitteisuutesi syyt ja ilmentymät: oireet, tuntemukset, turvalliset tekosyyt ja tupa- sekä tehtäväjumin ehkäisykeinot.

Menoissa mukana: laadi selviytymistrategia

Kun kyläpaikan lemmikit ovat saaneet tarpeekseen rapsutuksistasi ja lapsetkin on laitettu nukkumaan, alkaa sosiaalinen kuormitus ehkä jo olla liikaa. Kepeässä seurustelussa voit tuntea itsesi ulkopuoliseksi. Tai ehkä tarkkailet tyytyväisenä sivummalla, ja jokin mielenkiintoinen ajatuskudelma alkaa muodostua mielessäsi. Uppoudut miellyttävästi omaan maailmaasi sulkeutuaksesi ympäristön ärsyketulvalta. Mutta mitä muut mahdollisesti näkevät: vetäytyneen henkilön, joka näyttää hyvin nyrpeältä ja ylenkatsovalta (Bitchy Resting Face) ja joka mahdollisesti pitää ”pelastaa” menoon mukaan... Viimeinen hetki paeta paikalta! Hymyillen, ilman turhia selityksiä.

Mikäli mahdollista, järjestä oma kyyti, jotta et ole riippuvainen jonkun muun aikatauluista. Jos jaksaminen ylittyy, on kehdattava lähteä vaikka ensimmäisenä. Kiitä jälkikäteen ja kerro että sinulla oli hauskaa ja viihdyit, vaikka jouduitkin lähtemään ajoissa.

Tai ehkä sulauduitkin mukavaan seuraan luontevasti ja viihdyit mainiosti vielä viimeisten joukossa. Sellaistakin on raportoitu tapahtuneeksi.

Seuraavana päivänä tee 'todellinen minä' –merkintä kalenteriin:

Tapahtuma x: energia+ vai energia-

ERITYISHERKÄN KALENTERI

  1. Tutustu todelliseen minääsi: jaksamisesi rajat, herkkyytesi, ilon lähteesi

  2. Täytä kalenteria todelliseen minään perustuen

  3. Ota aikalisä vastaamiseen, arvioi ja harkitse

  4. Harjoittele kieltäytymistä ja myöntymistä, myös ehdollista myöntymistä

  5. Tunnista ryhtymisrajoitteisuus, erota syyt ja tekosyyt

  6. Opettele keinoja kehon sekä mielen ylivireen rauhoittamiseen (hengitysharjoitukset yms.)

  7. Kiinnitä huomiota mietintäilmeeseesi (Bitchy Resting Face)

Lue myös Ryhtymisrajoitteisuus ja ehdollinen myöntyminen 10 tapaa sanoa Ei Erityisherkän itsetuntemus ja ihmissuhteet -verkkokurssilla käsitellään ihmissuhteita ja syvempää itsetuntemusta: millä kalenterinsa täyttää elääkseen itselleen merkityksellistä ja voimaannuttavaa elämää. Lue lisää kurssista täältä.

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page