ITSETUNTEMUS > Elämyshakuinen erityisherkkä

Elämyshakuinen erityisherkkä

HSS (High Sensation Seeker) + HSP, elämyshakuinen erityisherkkä

 

Erityisherkkä ihminen voi olla myös elämyshakuinen, helposti rutiineihin ja toistuviin kuvioihin kyllästyvä tai turhautuva. Myös introvertti erityisherkkä voi olla elämyshakuinen.

Erityisherkän elämykset eivät välttämättä tarkoita extreme-lajien harrastamista tai äärimmäisten elämysten ja adrenaliiniryöppyjen hakua; elämyshakuinen erityisherkkä kaipaa elämäänsä vaihtelua, matkustelee uusiin paikkoihin, vaihtaa impulsiivisesti työpaikkaa, aloittaa uusia harrastuksia tms.


Erityisherkkyys aiheuttaa tarpeen päästä palautumaan ja rauhoittumaan jännitystä tai ylivireyttä aiheuttavien seikkailuiden jälkeen tai joskus yllättäen kesken kaiken. Haasteena on innostumisen ja jaksamisen tasapainottaminen. Tämä yhdistelmä on usein hyvin haastavaa myös ulkopuolisen ymmärtää.

 

Uteliaisuus ja kyllästyminen voivat kuulua erityisherkkyyteen myös ilman elämyshakuisuutta. Elämyshakuisella erityisherkällä ko. tuntemukset ovat huomattavan voimakkaita ja ne ovat merkittävä osa kokemusmaailmaa. Elämyshakuisilla on lisäksi tarve luoda konkreettisella tavalla näkyviä tuotoksia esim. taidetta, seikkailuja, erilaisia kokemuksia. Jos erityisherkän ei ole helppo määritellä mikä hänen kokemuksessaan (uteliaisuuden, kyllästymisen tms. osalta) on erityisherkkyyttä ja mikä elämyshakuisuutta, hän ei todennäköisesti ole voimakkaasti elämyshakuinen (HSS).  (Tracy Cooper)

 

 

 

Comfort Zone online (Elaine Aron): The Highly Sensitive Person Who Is Also A High Sensation Seeker (sivuilla myös HSS-testi)

 

Vieraskynäkirjoitus (sivulla linkki suomenkielisiin muistiinpanoihin) Tracy Cooper: The Sensation Seeking Highly Sensitive Person

 

Elämyshakuisuus erityisherkän miehen näkökulmasta: Dr. Tracy Cooper pohtii blogikirjoituksessaan mm. HSP/HSS miehen uravalintoja. The sensation seeking highly sensitive male

 

Tracy Cooperin väitöskirja The Integral Being: A Qualitative Investigation of Highly Sensitive Persons and Temperament Appropriate Careers

 

Jenna Avery: Sensation-seeking and extroverted sensitives

 

 

 

< SIVULLE Erityisherkkyys ja itsetuntemuksen lisääminen

© 2014-2020 by Erityisherkän elämää

  • Wix Facebook page
  • Pinterest App Icon