top of page

ITSETUNTEMUS > Elämyshakuinen erityisherkkä

Elämyshakuinen erityisherkkä

HSS (High Sensation Seeker) + HSP, elämyshakuinen erityisherkkä

 

Erityisherkkä ihminen voi olla myös elämyshakuinen, helposti rutiineihin ja toistuviin kuvioihin kyllästyvä tai turhautuva. Myös introvertti erityisherkkä voi olla elämyshakuinen.

Erityisherkän elämykset eivät välttämättä tarkoita extreme-lajien harrastamista tai äärimmäisten elämysten ja adrenaliiniryöppyjen hakua; elämyshakuinen erityisherkkä kaipaa elämäänsä vaihtelua, matkustelee uusiin paikkoihin, vaihtaa impulsiivisesti työpaikkaa, aloittaa uusia harrastuksia tms.


Erityisherkkyys aiheuttaa tarpeen päästä palautumaan ja rauhoittumaan jännitystä tai ylivireyttä aiheuttavien seikkailuiden jälkeen tai joskus yllättäen kesken kaiken. Haasteena on innostumisen ja jaksamisen tasapainottaminen. Tämä yhdistelmä on usein hyvin haastavaa myös ulkopuolisen ymmärtää.

 

Uteliaisuus ja kyllästyminen voivat kuulua erityisherkkyyteen myös ilman elämyshakuisuutta. Elämyshakuisella erityisherkällä ko. tuntemukset ovat huomattavan voimakkaita ja ne ovat merkittävä osa kokemusmaailmaa. Elämyshakuisilla on lisäksi tarve luoda konkreettisella tavalla näkyviä tuotoksia esim. taidetta, seikkailuja, erilaisia kokemuksia. Jos erityisherkän ei ole helppo määritellä mikä hänen kokemuksessaan (uteliaisuuden, kyllästymisen tms. osalta) on erityisherkkyyttä ja mikä elämyshakuisuutta, hän ei todennäköisesti ole voimakkaasti elämyshakuinen (HSS).  (Tracy Cooper)

Elämyshakuisuus voi näkyä myös ajatuksissa, mielikuvituksessa - tähän ei kuitenkaan yleensä viitata silloin kun puhutaan vahvasta elämyshakuisuudesta. Keskusteluissa tämä vilkas, joskus hurja mielikuvitus on usein esillä yhtenä mahdollisena elämyshakuisuuden ilmenemismuotona heillä, joilla ei ole resursseja (henkisiä, fyysisiä, psyykkisiä) toteuttaa "seikkailuja" konkreettisesti.

 

 

 

Comfort Zone online (Elaine Aron): The Highly Sensitive Person Who Is Also A High Sensation Seeker (sivuilla myös HSS-testi)

 

Vieraskynäkirjoitus (sivulla linkki suomenkielisiin muistiinpanoihin) Tracy Cooper: The Sensation Seeking Highly Sensitive Person

 

Elämyshakuisuus erityisherkän miehen näkökulmasta: Dr. Tracy Cooper pohtii blogikirjoituksessaan mm. HSP/HSS miehen uravalintoja. The sensation seeking highly sensitive male

 

Tracy Cooperin väitöskirja The Integral Being: A Qualitative Investigation of Highly Sensitive Persons and Temperament Appropriate Careers
 

Lily Yuon: 8 Signs You’re Highly Sensitive and High Sensation Seeking  

 

Oletko erityisherkkä vai elämyshakuinen

 

"Olin esimerkiksi aktiivinen politiikassa ja ay-toiminnassa. Se oli pätemisen tarvetta ja elämyshakuisuutta" Hannu, 58, ymmärsi vasta hiljattain olevansa erityisherkkä – ”Ajattelin, että miehenä minun olisi pitänyt olla rohkea ja aktiivisempi”

 

 

 

< SIVULLE Erityisherkkyys ja itsetuntemuksen lisääminen

bottom of page