top of page

ITSETUNTEMUS > Introvertti, ekstrovetti vai ambivertti

Introvertti, ekstrovertti vai ambivertti
 

Elaine Aronin arvion mukaan erityisherkistä on n. 70% introvettejä, mutta moni meistä tunnistaa itsessään myös ektrovertin, riippuen omasta vireystilasta, olosuhteista tai tilanteesta. Tämä on usein hämmentävää sekä itselle ja ympäristölle. Tällaista ihmistä saatetaan pitää ailahtelevaisena tai ylimielisenä.

 

Etenkin työelämässä suositaan ekstroverttien kommunikointitapaa, mutta introvertit ovat saaneet myös näkyviä puolestapuhujia - introvertit eivät välttämättä olekaan ujoja, ylimielisiä ihmisvihaajia tai hankalia työtovereita.

Miten erityisherkkyys saa ekstrovertin vaikuttamaan introvertiltä - ja paljon muuta mielenkiintoista tässä Jacquelyn Strickland artikkelissa: https://hsperson.com/introversion-extroversion-and-the-highly-sensitive-person

Artikkeli pistää pohtimaan myös sitä, kuinka helposti esimerkiksi suositut kirjat saattavat ohjata yleisiä käsityksiä. Itsekin törmäsin muutama vuosi sitten lääkäriin, joka totesi lukeneensa Anja Snellmanin kirjan Antautuminen, ja että selvästikään en siis ole lapsuudessa ollut erityisherkkä, koska en ollut arka, ujo tai hankala lapsi, vaan reipas, pikkuvanha ja vikkelä. Olisi mieleni tehnyt luetella huomattavasti pidempi lista ominaisuuksia, jotka mielestäni hänen mainitsemiansa paremmin osoittivat/osoittavat erityisherkkyyteni.

Professori Brian Little vertaa introverttiyttä (tai mitä tahansa persoonallisuuden piirrettä) kuminauhaan. Me olemme valmiita, halukkaita ja kykeneviä venymään tilanteissa, tässä tapauksessa ekstrovertimpään suuntaan, silloin kun koemme merkityksellisyyttä. Silloin kun lapselle on tärkeää järjestää syntymäpäiväjuhlat, silloin kun menemme puhumaan yleisön eteen meille tärkeästä asiasta, silloin kun astumme lavalle soittamaan tai laulamaan. Pystyäksemme tekemään sen, meidän on syytä ottaa huomioon mitä se vaatii: mahdollisuutta vetäytyä etukäteen rauhoittumaan ja valmistautumaan, sekä jälkikäteen palautumaan.
The Free Trait Agreement: It’s Time to Act Out of Character

Who are you, really? The puzzle of personality | Brian Little TED Talk

Andy Mort is a songwriter, podcaster, and professional slow coach, who loves supporting introverts and highly sensitive people as they let go of the limiting stories they’ve been told about themselves. So they can learn to work WITH (and not against) their intrinsic temperament. And live in sync with the natural rhythm and pace inside them, so they can create a life bursting with soul, meaning, and gentle rebellion.

Andy's Gentle Rebel blog and podcasts

Toimin aktiivisena jäsenenä ja "apukokkina" Andyn perustamassa The Haven virtuaalisessa kylässä. Suosittelen lämpimästi tutustumista kylän tarjontaan: tapaamme säännöllisesti ja epäsäännöllisesti zoomin välityksellä keskustelemaan kuukausiteemoista, kirjakerhossa, luovissa työpajoissa yms. Tarjolla on myös erittäin paljon tasokasta sisältöä eri teemoista, minikursseja ja muuta valmennuksellista materiaalia. Ja ennenkaikkea todella mukavia ihmisiä ja leppoisa ilmapiiri. 

The Haven: the-haven.co

Introvertit puurtajat kunniaan – Hiljaiset tekijät ovat usein työelämän vaikuttajia

Hiljaisten puurtajien kunnianpalautus – ”Heidän merkityksensä paljastuu usein vasta työpaikan vaihdon jälkeen”

 

Oletko fundeeraava introvertti vai elämännarkkari ekstrovertti?

 

TED TALK, Susan Cain: The Power of Introverts (suomenkielinen tekstitys)

 

Introvertit.net

 

Peter Messershcmidt: Introversion, Extraversion and the Highly Sensitive Person

Susan Cain and Marie ForleoNetworking For Introverts (video)

American Psychological Association: Born bashful

LearningMind: What Is An Ambivert and How to Find Out If You Are One

 

< SIVULLE Erityisherkkyys ja itsetuntemuksen lisääminen

bottom of page