top of page

ITSETUNTEMUS > Varjoista

Varjoista

 

Erityisherkkä ei ole yli-ihminen tai pyhimysmäinen, aina empaattinen enkeli. Varsinkin kuormittuneena varjopuolet tulevat esiin ja ohjailevat reagointiamme ja käyttäytymistämme aivan kuten kenellä tahansa, herkkyydestä riippumatta. 

 

Carl Jungin kehittämällä varjominä-käsitteellä tarkoitetaan niitä ominaisuuksia, joita meidän on itsessämme vaikea hyväksyä ja joita emme haluaisi paljastaa muille. Varjot paljastuvat itselle usein silloin, kun ärsyyntyy tai pöyristyy jonkun toisen ihmisen mielipiteestä tai käytöksestä. Nuo tuomitsemamme piirteet voivat löytyä itsestämme torjuttuina ja peiteltyinä.

Omien varjojensa tunnistamisen ja niihin tutustumisen kautta voi eheytyä ja tulla paremmaksi, vahvemmaksi ja rauhallisemmaksi versioksi itsestään.

 

Varjoista kumpuavaa käyttäytymistä on esim.

  • kateus tai kilpailuhenkisyys

  • itsekehu, paremmuuden tunne

  • syyllisen hakemisen tarve

  • manipulointi, juonittelu

  • uhriutuminen

  • päättämättömyys

  • liika kriittisyys

  • ärsyyntymisherkkyys tai herkkähipiäisyys.

 

 

Deepak Chopra, Debbie Ford ja Marianne Williamson: Varjominä - löydä sisäinen voimasi (kirja)

Itsetunto: Varjominä


Loistava haastattelu, jossa Annu Palmu puhuu tiedostamattoman mielen hävetyistä varjoista sekä tukahdetuista unelmista, joita heijastamme vuorovaikutuksessamme toisiin ihmisiin. Radio Rapu: Tiedostamaton elämä 

 

Eevi Vuoriston sivuilla on äänite, jossa hän kertoo varjoista ja ohjaa harjoituksen: Itsetunto 1

 

Elaine Aron: The Shadow Side To High Sensitivity

Milan Karmeli: Why It’s Important To Understand Your Dark Side

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< SIVULLE Erityisherkkyys ja itsetuntemuksen lisääminen

 

  

 

Projektio eli sijoittaminen on käsite, jolla tarkoitetaan omien mielensisältöjen heijastamista toiseen ihmiseen tai muuhun ulkoiseen kohteeseen. Projektio kuuluu ns. defenssimekanismeihin. Asianosainen ei välttämättä ole tietoinen projektiostaan eikä oivalla, että hän havainnoi omaa psyykkistä todellisuuttaan ikään kuin se olisi objektiivista todellisuutta. Kyseiset mielensisällöt koetaan usein torjuttaviksi, ja ne saattavat ärsyttää tai ahdistaa asianosaista itseään. (Wikipedia)

Omat suojakuoret ovat helposti syttyvää materiaalia - kun joku osuu kipeään kohtaan, se saa aikaiseksi reaktion. 
Jeff McKenna

 

bottom of page