top of page

KEHO JA MIELI > Prosessoinnista ja huolehtimisesta

Prosessoinnista ja huolehtimisesta

 

Luovuus ja vilkas mielikuvitus luovat skenaarioita tulevaisuudesta ja analysointitaipumus saa käymään läpi menneitä tapahtumia. Ei olla tässä hetkessä, vaan koetaan huolta ja ahdistusta menneestä, johon ei voi enää vaikuttaa ja jännittynyttä odotusta tulevasta, jota ei ehkä koskaan edes tapahdu.


Loputon ajatusrumba voi aiheuttaa ylivireystilan sekä mieleen että kehoon. Ajatus- ja huolikierre kannattaa tiedostaa ja yrittää päästä kiinni siihen, mikä on todellista. Mindfulness auttaa pysymään tässä hetkessä ja todellisuudessa, mutta on myös muita menetelmiä, joita käyttämällä voi järkeistää ajatuskuviot ja erottaa sen mikä niissä on totta, mikä omaa tulkintaa.

 

Joskus murehtimista auttaa vanha neuvo: kirjaa ylös murheesi ja erityisesti niihin liittyvät ajatukset ja uskomukset. Jokaisen ajatuksen kohdalla voit miettiä onko se oikeasti totta/todennäköistä vai ei. Jos asia on totta tai todennäköistä, onko omassa vallassasi tehdä jotain asialle vai ei. Jos on, niin tulokseton murehtiminen on muuttumassa edellä käydyn prosessin tuloksena suunnitelmalliseksi toiminnaksi. Jos ei, niin voisiko asian vain antaa olla ja tulla?

Menetelmiä kokeiltavaksi ylivireen rauhoittamiseen ja apinamielen taltuttamiseen Ensiapua-sivulla

"Erityisherkille ja muille yliajattelijoille on tyypillistä osallistua tapahtumiin vähintään kolmeen kertaan: varsinaisen tapahtuman lisäksi etukäteen ja jälkikäteen. Kun jo etukäteen käy mielessään läpi kaikki skenaariot menomatkasta keskustelukulkujen kautta kotiinpaluuseen, saattaa näin syntynyt yliviretila aiheuttaa todellisia fyysisiä tuntemuksia tai oireita. Toiselle nousee kuume, toiselle iskee kamala päänsärky. Oireet häipyvät yleensä melko nopeasti, kun lähtöstressi päätöksenteon myötä laukeaa. Päätyy sitten joko lähtemään tai jäämään." (http://www.hspelamaa.net/single-post/2018/06/14/Ryhtymisrajoitteisuus-ja-ehdollinen-myöntyminen/)

Mielenterveystalon omahoito-ohjelma (verkkoaineisto) huolehtimisesta ja murehtimisesta johtuvaan ahdistuneisuuteen

 

Infinite Waters: How to stop overthinking everything (Youtube)
 

 

 

 

< SIVULLE Keho ja mieli

bottom of page