top of page

10 tapaa sanoa Ei

Teksti on vapaa suomennos Joanna Kuathin videosta Top 10 ways to just say no.

Erityisherkille on usein vaikeaa sanoa ”ei”, koska pelkäämme, että pahoitamme toisen mielen, että hän ei enää pidä meistä tai että se aiheuttaa kitkaa ja ristiriitoja suhteeseemme. Oli kyse ihmissuhteista työssä tai yksityiselämässä, meillä on tapana pyrkiä miellyttämään, koska meillä on herkistynyt tietoisuus toisen ihmisen tunteista. Mieluummin olemme keikuttamatta venettä tai kiinnittämättä ylimääräistä huomiota itseemme - tuntuu helpommalta noudattaa toisten ihmisten pyyntöjä.

Mutta tässä hukkaamme itsemme. Vähättelemme omia tarpeitamme, asetamme itsemme tilanteisiin, joissa koemme tulevamme hyväksikäytetyksi. Hautaamme oman mielipahamme ja teemme asioita koska kokisimme kieltäytymisestä syyllisyyttä.

Manipulointiin taipuvaiset persoonallisuustyypit yrittävät puhua sinut ympäri, vaikka sanoisit ei. Huomaa tämä ja pysy lujana. Sinun ”ei” ei ole avoin neuvottelulle. Kun joku yrittää vesittää kieltäytymisemme, epäilys alkaa helposti hiipiä mieleen, ja alamme kyseenalaistaa oman kykymme tietää mitä tarvitsemme tai haluamme. Pidä kuitenkin huolta, että sinun ”ei” on ei. Aloita pienistä päätöksistä ja harjoittele ei:n sanomista sellaisten henkilöiden kanssa, joihon luotat.

Muista myös, että sinä et ole vastuussa siitä, miten toinen ihminen reagoi kieltäytymiseesi. Itseasiassa heidän reaktionsa kertovat siitä, kuinka paljon he arvostavat suhdettanne. Hyväksikäyttöön taipuvaiset henkilöt reagoivat vihaisesti. He tulkitsevat ei:n niin, että he eivät voi kontrolloida sinua. Ne ihmiset jotka arvostavat sinua, arvostavat myös kieltäytymistäsi ja se mahdollistaa suhteessanne suuremman läheisyyden, rehellisyyden ja aitouden.

Kymmenen tapaa sanoa ”ei” kohteliaasti

Tehokkaita tapoja kieltäytyä pyynnöstä tai kutsusta ja kertoa samalla omista mieltymyksistäsi ja tarpeistasi.

1. ”Kiitos että ajattelit minua. Minun täytyy miettiä asiaa. Voinko palata asiaan myöhemmin?”

2. ”Valitettavasti joudun kieltäytymään tällä kertaa.”

3. ”Tiedän, että tämä on tärkeää, mutta en pysty.”

4. ”Toivoisin että voisin, mutta ei ole mahdollista minulle nyt.”

5. ”En voi tehdä sitä. Sen sijaan voisin….”

6. ”Nyt joudun sanomaan ei. Ilmoitan, mikäli tilanne muuttuu.”

7. ”Pahoittelen, että joudun tuottamaan pettymyksen. Yksi tämän vuoden tavoitteistani on parantaa uskallustani sanoa ”ei”. Eli kiitos mahdollisuudesta sen harjoittelemiseen. Olen pahoillani, mutta joudun sanomaan ei.”

8. ”Itseasiassa minusta tuntuu epämukavalta/ei tunnu luontevalta…” (mitä pyyntö koskeekin, esim. jotain isoa tapaamista). ”Sen sijaan paljon mieluummin …” (esim. tapaisin sinut kahdestaan hiljaisessa kahvilassa).

9. ”Minulla ei ole tällä hetkellä antaa energiaa/huomiota/aikaa. Tiedän että ymmärrät.”

10. ”(Intuitioni/vaistoni sanoo, että) tämä ei tunnu minusta oikealta ja haluan kunnioittaa sitä. Olen otettu siitä että kysyit, mutta sanon ei, jotta voit etsiä jonkun jolle sopii.”

On todella tärkeää, että rajojen asettaminen ja ei:n sanominen tuntuu itsestä luontevalta ja miellyttävältä. Meidän täytyy ymmärtää, että joskus ei:n sanominen tarkoittaa kyllä meille itsellemme.

Muista, että aiheutamme tarpeetonta kärsimystä ihmissuhteissamme, jos emme viesti omista rajoistamme, jos emme osaa sanoa ei. Henkilöt, jotka eivät osaa suoraan sanoa ”ei, viestittävät sen välillisesti passiivis-aggressiivisilla tavoilla.

Kun sydämemme sanoo ei, mutta suu sanoo kyllä, valehtelemme sekä itsellemme, että toiselle. Harjoittele yllä olevia lauseita, sillä se auttaa sinua rakentamaan omanarvontuntoa, itseluottamusta ja itsekunnioitusta.

PS. Muista myös sanoa kyllä!

---

---

Tästäkin aiheesta lisää Erityisherkän itsetuntemus ja ihmissuhteet -verkkokurssilla. Tutustu kurssiin tästä.

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page