top of page

Kummikynä: Erityisherkkyys ja kipu, osa 2/2

Ensimmäisessä osassa käsittelin kipukokemusta psykofyysisenä ilmiönä sekä sitä, miksi kehon kuuntelu lopulta saattaakin olla avain kipujen ymmärtämiseen ja lopulta jopa kivuista vapautumiseen.

Tässä toisessa osassa esittelen kaksi helppoa harjoitusta, joita voi kokeilla sekä kehossa tuntuvien kipujen että jännitysten tai kireyksien helpottamiseksi. Nämä harjoitukset löytyvät kirjasta Kehon viisaat viestit. Vapaaksi kivusta, stressistä ja kuormittavista tunteista (Karita Palomäki ja Juha Siira, Kirjapaja 2016).

HARJOITUS 1

Ajoittain tai jatkuvasti koettu kipu vaikuttaa merkittävästi tapaan hengittää. Hengitys muuttuu varovaiseksi ja pinnalliseksi, ja hengitysliikkeeseen osallistuvat lihakset alkavat jännittyä, mikä saattaa sytyttää hankalan kierteen kivun, pinnallisen hengityksen ja lihasjännitysten välille. Hengitystä voi toisaalta käyttää monella tavalla pitkäaikaisen kivun lievittämisessä. Huomion suuntaaminen hengitykseen rauhoittaa ja avaa kehon sekä mielen jumiutuneita energiavirtoja. Tietoista hengittämistä voi yhdistää myös mielikuviin ja käyttää niitä yhdessä tehostamaan toistensa vaikutusta.

Hengitä kivun läpi

Tässä harjoituksessa tavoitteena on keventää kivun herättämää epämiellyttävyyttä. Harjoitus yhdistää tietoisen läsnäolon ja huomion keskittämisen hengitystekniikkaan. Voit kokeilla harjoitusta missä tilanteessa tahansa. Aluksi kuitenkin saattaa olla helpointa tehdä harjoitus levollisessa asennossa makuulla.

  1. Suuntaa aluksi huomiosi hengitykseen. Älä kuitenkaan pakota hengitystäsi vaan pyri hengittämään sinulle luontaisella tavalla. Huomioi hengitystäsi lempeästi. Voit vetää muutaman kerran syvään henkeä.

  2. Sen jälkeen suuntaa huomiosi kipuun tai siihen epämiellyttävyyteen, johon juuri nyt olet hakemassa muutosta. Viipyile hetken aikaa tuossa tuntemuksessa. Tarkastele sitä, mutta älä pyri muuttamaan siinä mitään. Huomioi ja havainnoi vain.

  3. Ohjaa sen jälkeen hengityksesi tuohon epämiellyttävyyteen. Anna ilman, jota hengität, ikään kuin kulkea tuon kipualueen läpi. Anna jokaisen sisäänhengityksen ja uloshengityksen kulkea kipualueen läpi ikään kuin antaisit ilman huuhtoa aluetta. Toista muutamia kertoja. Jos huomiosi karkaa johonkin, havaitse, mihin se karkasi, ja sen jälkeen ohjaa huomiosi uudelleen hengitykseen ja sen kuljettamiseen kipualueen läpi.

  4. Kun olet toistanut tätä muutamia kertoja, tuo huomiosi takaisin itseesi kokonaisvaltaisesti. Tule tietoiseksi koko kehostasi.

HARJOITUS 2

Psykologi Fred Gallo on kehittänyt kivun hoitoa varten yhden akupisteen naputtamismenetelmän. Siinä naputellaan kevyesti kämmenselässä olevaa pistettä, joka sijaitsee pikkusormen ja nimettömän rystysten välissä, hieman rystysistä ranteen suuntaan. Samalla kun kyseistä pistettä naputellaan kevyesti, pyritään huomioimaan ja havainnoimaan omia tunteita, ajatuksia ja kehollisia aistimuksia.

Havainnoimisen tarkoituksena on kehittää itsetietoisuutta ja itsehavainnointitaitoa kivun säätelyn keinona. Havaintojen tekemisen ja huomion uudelleen suuntaamisen on akupisteiden naputtamisen ohella huomattu merkittävästi muuttavan suhdetta kipuun.

Harjoituksessa on mahdollista hyödyntää lisäksi kämmensyrjän pistettä, johon liitetään hyväksyvä lause, joka lausutaan ääneen. Lause käy ilmi harjoituksesta. Kämmensyrjän piste sijaitsee pikkusormen alapuolella olevan kämmenluun puolivälissä.

Kämmenselän piste: Kämmenselässä pikkusormen ja nimettömän rystysten välissä,

hieman rystysistä ranteen suuntaan.

Kämmensyrjän piste: Kämmenessä pikkusormen puolella, kämmenluun puolivälissä.

Yhden pisteen naputtelu kivun ja stressin lievittämiseksi

Ennen kuin aloitat harjoituksen, katso, että sinulla on mahdollisuus hetkeksi rauhoittua ja keskittyä itseesi. Voit hengittää muutaman kerran syvään tullaksesi tietoiseksi kehosta ja sen erilaisista tuntemuksista.

  1. Sulje silmäsi ja suuntaa huomiosi asiaan (kipuun, negatiiviseen tunteeseen tai ajatukseen), jonka kanssa haluat tänään työskennellä. Paikanna kehosi tuntemukset sellaisena kuin ne juuri nyt tunnet.

  2. Kuvaile sitten aistimuksesi: niiden voimakkuus asteikolla nollasta kymmeneen, lämpötila, muoto, väri, paino ja niin edelleen. Missä tunnet kivun kehossasi juuri nyt? Miltä se tuntuu?

  3. Jatka näiden erilaisten puolien havainnointia. Pyri olemaan läsnä kaikessa, mitä huomioit ja havaitset. Yleensä tunne kevenee, kun muoto, väri tai muu piirre muuttuu. Muoto pienenee, väri tulee kirkkaammaksi ja paino vähenee.

  4. Naputa kämmenselässä olevaa pistettä muutaman minuutin ajan helpottaaksesi prosessia. Jos harjoitus tuntuu jumiutuvan paikalleen, mieti mikä ajatus tai tunne saattaa estää sinua olemasta hyväksyvästi läsnä keholle ja kivulle. Kuulostele mitä mieleesi tulee, mikä voisi olla esteenä muutokselle. Käytä itsellesi sopivia lauseita ja naputa samalla kämmenselän pistettä.

  5. Mikäli huomaat tällaisia esteitä, voit yhdistää niin sanotun hyväksyntälauseen kämmensyrjän naputtamiseen seuraavalla tavalla: Naputtele sormilla kämmensyrjän pistettä pikkusormen alapuolelta samalla kun toistat itsellesi kolme kertaa ääneen: ”Vaikka minulla on tämä __________ (tunne; ärtymys, viha kipua kohtaan, suru tms.), hyväksyn itseni syvästi ja täysin.” Seuraa mitä tapahtuu, ja jatka kämmenselän pisteen naputtelua vielä jonkin aikaa.

  6. Huomaa mahdolliset muutokset kehossasi ja kivun tuntemuksessasi. Toista tarvittaessa harjoitus alusta.

Akupunktiopisteiden itse tehdyllä stimuloinnilla (tapping, naputtelu) on todettu olevan vaikutuksia mm. veren kortisolitasojen alenemiseen sekä aivoissa sijaitsevan pelkokeskuksen (amygdala) rauhoittumiseen. Täten arvioidaan, että naputtelun seurauksena tapahtuva kivun intensiteetin lasku saattaa johtua kehon ja mielen stressireaktion helpottumisesta. Naputtelutekniikoita on paljon, ja ne on helppo oppia itsehoitoon.

Lisätietoa kivun- ja stressinsäätelyharjoitteista saa kirjasta sekä artikkelin kirjoittajalta, sähköposti: mieliliike(@)gmail.com.

Karita Palomäki

Karita Palomäki on psykofyysinen fysioterapeutti, NLP-työnohjaaja ja kouluttaja, itsekin erityisherkkä. Hän on kirjoittanut yhdessä kipupsykologi Juha Siiran kanssa kirjan Kehon viisaat viestit. Vapaaksi kivusta, stressistä ja kuormittavista tunteista. Lisäksi Karita kirjoittaa Terveys ja tunteet –artikkeleita Hidasta elämää –sivustolle. Karitalla on käynnistymässä seuraava Vapauta tunteesi – EFT Tapping –verkkokurssi 19.9.2016 ja uusi stressaajille ja suorittajille räätälöity verkkokurssi 30.10.2016. Näistä saa lisätietoa www.mieliliike.fi –sivustolta. Uutiskirjeen tilaamalla pysyt parhaiten ajan tasalla myös muista tulevista kursseista.

---

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page