top of page

Rajoittamalla vapaammaksi

Parkinsonin lain mukaan työ laajenee täyttämään sille varatun ajan. Mikäli tekemiselle ei ole lainkaan määritelty aikaa tai paikkaa, työ laajenee helposti käytettävissä olevaan aikaan, eli se varastaa holtittomasti ajatus- ja aikakapasiteetin, jota ei ole selkeästi varattu johonkin muuhun.

Kuvittelemme, että pärjätäksemme ja tullaksemme onnellisiksi meidän tulee pysyä mukana kaikessa – saavuttaa, nähdä, kokea, tuottaa, osata, olla kiireisiä. Sosiaalinen media houkuttaa, koukuttaa, painostaa osallistumaan. Katkeamattomasti uudistuva, kiinnostava tietovirta vaatii läsnäoloamme, jotta emme tunne putoavamme kelkasta. Tämä kaikki muuttuu helposti hallitsemattomaksi meteliksi, joka täyttää kaikki elämämme hengähdyshetket, aiheuttaen tiedostetun tai tiedostamattoman ylikuormituksen ja herkästi kroonistuvan stressitilan. Monesta asiasta intohimoisesti kiinnostuneelle tai introvertille perfektionistille tämä on erityinen haaste.

Tee rajoittamisesta tapa – ota vastuu valitsemisesta

Rajoittamalla syntyy parempi keskittyminen, tehokkuus, laatu ja hallinnan tunne. Lähes aina tarpeeksi on tarpeeksi ja se mikä jäi tekemättä, olisi ollutkin vain turhaa kuorrutusta.

Tee kipeä päätös hylätä joku uusi mielenkiinnon kohde, jättää tekemättä jotain, lopettaa jonkin asian seuraaminen – siivoa niiden jäljet näkyvistä samoin kuin siivoaisit sen eteisen laatikon, joka on pikkuhiljaa täyttynyt sekalaisesta roinasta. Jos tavaroilla tai asioilla oikeasti on käyttöä tai arvoa, ne olisivat saaneet arvoisensa paikan heti. Kuinka on pääsi ja kehosi kanssa, kuinka suuren osan elinvoimastasi vie epämääräinen, lajittelematon roina? Kuinka paljon jää paukkuja itse määrittelemillesi tärkeille ihmisille ja asioille tai aikaa suloiseen joutilaisuuteen?

Kun määrittelet itse omat rajasi, valintasi ja prioriteettisi, sinun on helpompi pitää puoliasi niin muita kuin itseäsi kohtaan. Rajattomalle löytyy aina hyväksikäyttäjiä, heitä, jotka ovat tottuneet siirtämään sinulle omaa lastiaan tai käyttämään sinua oman hyvinvointinsa edistämiseen. Omat yhdeksän nakertajaasi (sättijä, häpäisijä, patistaja, nöyryyttäjä, kitsastelija, epäilijä, pakottaja, vaatija, vähättelijä) iskevät hampaansa hutiin, kun olet tietoisilla valinnoillasi poistanut isi:t elämästäsi: teet ja ajattelet sitä, minkä olet valinnut, eikä puheessasi tai ajatuksissasi enää kuulu sanoja ”pitäisi”, ”tulisi”, ”voisin”, ”tarvitsisi” jne.

Kuinka valita

Kehoa kuuntelemalla löytää yleensä oikeat vastaukset. Minkä asian äärellä aika lentää kuin siivillä ja koet aikaansaamisen iloa? Tuntuuko jokin tekeminen, osallistuminen tai ystävän tapaaminen kehossa kireytenä ja ahdistuksena jo tunteja tai päiviä etukäteen – onko jälkikäteen kevyt ja rauhallinen olo vai tuntuuko kuin olisit jäänyt jyrän alle? Aiheuttavatko inboxiisi kertyvät, myöhempää lukemista odottavat tilatut sähköpostit, uutiskirjeet tai blogisyötteet vain ahdistusta ja muistuttavat ajan ja vastaanottokykysi rajallisuudesta?

Kysy itseltäsi: Miksi teen tätä? Miksi teen tätä vaikka…?

Käytä riittävästi aikaa kehon viestien analysoimiseen, jotta esimerkiksi perusteeton pelko, jumiutuneet tavat tai väärät oletukset eivät tee valintoja puolestasi.

Vireystaso ja oikeus muuttaa mieltä

Vireystila ja jaksaminen voivat vaihdella yhdenkin päivän aikana. Salli itsellesi oikeus muuttaa mieltäsi sen mukaisesti, mikä kullakin hetkellä palvelee omaa hyvinvointiasi. Kohtelias kieltäytyminen tai viime hetken peruutus voi olla kaikille osapuolille parempi vaihtoehto, sillä peiteltykin kireys näkyy kehossa ja kuuluu äänessä. Tätä neuvoa ei tietenkään voi noin vain toteuttaa vastuutehtävissä, mutta sen soveltamista kannattaa joskus miettiä: onko mahdollista muokata elämän aikataulua sen mukaisesti mihin aikaan päivästä tai viikosta olen parhaimmillani tai tuottavimmillani erilaisia ominaisuuksia vaativiin tehtäviin tai kohtaamisiin.

Mielen minimuutosten lisäksi on syytä tarkastella kokonaisuutta ja tuntojaan matkan varrella kaiken aikaa – ja tehdä uusia valintoja.

Mitä lukee kilometripylväissäsi?

Kuljetko matkasi yhä kiihtyvässä vauhdissa, voimien äärirajoilla sählätessä, vai voitko pysähtyä kirjoittamaan jotain merkityksellistä elämäsi matkakiviin?

---

Siihen kiinnittää huomiota, mistä on kiinnostunut – viime päivinä on vastaan tullut monesta suunnasta viestejä valinnoista, rajoittamisesta, hellittämisestä ja itsensä kuuntelemisesta. Tämän kirjoituksen lähteenä olivat mm. http://www.sheepdressedlikewolves.com/boundaries/

Kuva: Flickr, by Mark Thurman

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page