top of page

Unelma-ammatti: moniosaaja tai jokapaikanhöylä

Tämän viikon tutustumisaiheenani on ollut ’multipotentialite’, ’skanner’ tai ’polymath’, joille löytämäni suomenkieliset vastineet ovat joko vähättelevä ’jokapaikanhöylä’ tai jalustalle nostavat ’monilahjakkuus’ ja ’yleisnero’. Kyseessä on kuitenkin monitaitoinen henkilö, jolla on useita kiinnostuksen kohteita erityislahjakkuuden, rakkaan harrastuksen, hankitun ammattikoulutuksen tai käytännön työskentelyn kautta. Hän ei ole perinteinen yhden asian spesialisti, vaan nauttii uusien taitojen tai tietojen hankkimisesta monesta eri aiheesta ja niiden luovasta yhdistämisestä.

Vaikka mediassa ja seminaareissa on jo pitkään höpisty ketteryyden ja moniosaamisen mantraa, niin edelleen koulutus ja yleinen ajattelutapa tukee mallia, jossa ollaan koko työura osaajia jollain enemmän tai vähemmän kapealla alalla. Jos sitten kyllästyt, uuvut tai huomaat tehneesi väärän valinnan ja päädyt jättämään (tai haaveilet jättäväsi) ulkopuolisen silmissä hyvän ammatin tai työpaikan, saat osaksesi vähintäänkin kummeksuntaa – todennäköisesti myös luovuttajan leiman monella luukulla. Ehkä myös oman kylpyhuoneesi peilin kuvajaisessa.

Paineet tehdä oikea uravalinta jo nuorena on kova. Varsinkin erityisherkälle, loputtomasti vaihtoehtoja pohtivalle introvertille nuorelle päätöksenteko voi olla hyvinkin ahdistavaa: mitä jos valitsen väärin, pitääkö minun luopua muista intohimoisen kiinnostuksen kohteista jaksamisen vuoksi jne. Pakkotahtisessa ja merkityksettömässä työssä uupunut tai sairastunut viisikymppinen puolestaan haaveilee jostain ”ihan muusta”, mutta mahdollisuudet työllistyä ovat olemattomat.

On kuitenkin monia menestyviä moniosaajia tai monialayrittäjiä, jotka ovat luoneet itselleen useita kiinnostuksenkohteitaan ja osaamistaan yhdistävän, mielekkään elämäntyyliyrittäjyyden. Sitoutumiskyvyttömänä pidetystä tuuliviiristä tai uupuneesta konttorirotasta onkin tullut arvostettu ja elämäänsä tyytyväinen itsensä työllistäjä.

Erilaisia tapoja yhdistää useita mielenkiinnon kohteita

Emilie Wapnick on jakanut erilaiset moniosaajan työskentelymallit/yrittäjyysmallit neljään eri lähestymistapaan:

  • Joukkohali. Yhdistät rakkaan harrastuksesi ja ammatillisen osaamisesi. Esimerkiksi ratsastusterapia tai puoti, jossa myydään lankoja ja kirjoja ja jossa kokoontuu lukupiiri ja neulekurssilaiset.

  • Kauttaviiva. Tarjoat monenlaisia, toisiinsa liittymättömiä palveluita. Esimerkiksi tarjoat kirjanpitopalveluita/toimit joogaohjaajana/työskentelet osa-aikaisena eläinhoitajana. Tällaista yhdistelmää voi kutsua myös hienolta kalskahtavasti portfolio-uraksi.

  • Einstein. Sinulla on suhteellisen vähän kuormittava palkkatyö, jonka avulla saat laskut maksettua. Vapaa-ajan käytät tekemiseen johon tunnet intohimoa, mutta josta et saa tuloja lainkaan tai tulot ovat hyvin vähäiset. Esim. vapaaehtoistyö eri muodoissaan, taidemaalaus, valokuvaus.Lähestymistavan nimitys tulee Albert Einsteinista, joka työskenteli päivät patenttivirastossa ja käytti illat luovaan tutkimustyöhönsä.

  • Sarja. Hankit osaamisen joltain alalta, toimit siinä yrittäjänä (tai työntekijänä) muutaman vuoden, jonka jälkeen esimerkiksi myyt bisneksesi ja siirryt toisen alan yrittäjäksi. Soveltuu erityisen vaihtelunhaluisille.

Edit: Emilie Wapnickin suuren suosion saanut TED Talk: Why some of us don't have one true calling?

Merkityksellisyys ja vaihtelu

Erityisherkille on yleensä hyvin tärkeää työn merkityksellisyys, mahdollisuus säädellä työn kuormittavuutta ja hyödyntää luovuuttaan – kukin itselleen ominaisella tavalla. Luovuus, mielikuvitus ja syvällinen pohdiskelu voivat auttaa keksimään uusia uramahdollisuuksia ja yhdistämään taitoja tai mielenkiinnon kohteita kokonaan uudella tavalla.

Harrastus voi muokkautua yllättävän helposti ja nopeasti uraksi, kunhan pohtii mahdollisuuksia uudesta näkökulmasta ja paneutuu järjestelmällisesti tarvittavien ammattitason taitojen hankkimiseen. Työn hallitseminen ja täydellisyys (spesialisti) ovat eri asioita. Kotikoneella istuenkin voi hankkia lisäosaamista ja tietoa nettikurssien, videoiden ja muiden aineistojen avulla. Internetin välityksellä voi myös luoda verkostoja ja hankkia asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita ilman, että tarvitsee käyttää suuria määriä rahaa tai juosta henkilökohtaisesti myymässä palveluitaan tai tuotettaan. Yrityksen koko toiminta voi myös olla internetin välityksellä tapahtuvaa.

Yksityisyrittäjyys saattaa tuntua liian epävarmalta ja kuormittavalta, mutta monialayrittäjyys tarjoaa yleensä yhden alan yrittäjyyttä paremmin turvatun, vaihtelevan ja mielekkään toimeentulon.

Pidä huolta

Monenlaisia palveluita tarjoavan on syytä olla tarkkana oman jaksamisensa ja ajanhallintansa kanssa. Jo bisneksen rakentamisessa kannattaa edetä pikkuhiljaa ja järjestelmällisesti, eikä tarjota heti kaikkea mistä haaveilee. Vaarana voi muuten olla sählääminen, ylivire ja uupuminen, jota ei innostuksen huumassa edes tunnista.

Jokapaikanhöylänä toimiminen ei myöskään tarkoita, että pitäisi ottaa vastaan mitä tahansa työtä, vaikka bisneksen käynnistämisvaiheessa voikin joutua kokeilemaan erilaisia töitä ja työtapoja. Terve ammattiylpeys ja työnilo kantavat pidemmälle.

Monilahjakkaat lapset ja nuoret

Videossaan Supporting Multipotential Kids, Emilie Wapnick antaa vinkkejä monilahjakkaiden tai vaihtelunhaluisten lasten ja nuorten vanhemmille ja opettajille. Sen sijaan, että lasta syyllistetään harrastusten vaihtumisesta, pitäisi heille antaa mahdollisuus kokeilla useita kiinnostuksen kohteita.

Simone Seol of Freckled Brilliance: Your parents and your multipotentiality

Edit: Puttylike-blogissa vieraskynäilijä Saul-of-Hearts kirjoitti hyviä huomioita siitä, kuinka välttää turhat tai liian suuret investoinnit: 5 ways to avoid overspending as a multipotentialite

Puttyfest 23.-25.9.2014 Emilie Wapnikin organisoima kansainvälinen tapahtuma, jossa sosiaalisen median välityksellä levitetään tietoa moniosaamisesta ja monialayrittäjyydestä. http://puttylike.com/puttyfest/

---

Kuva: Flickr, by Prayitno

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page