top of page

Vieraskynä: Hevosen ja ihmisen välinen eheyttävä vuorovaikutus

Olen työssäni mentorina ja hevoskuuntelijana saanut kunnian opetella kuuntelemaan sekä hevosta että ihmistä. Tällä opintiellä olen edelleen - joka päivä. Olen kuullut niin hevosten kuin ihmistenkin koskettavia tarinoita - myös siitä mitä kaikkea herkkyys tuo tullessaan. Kun alamme nähdä herkkyytemme voimavarana alamme voimaantua. Todellista rohkeutta on olla auki silloin kun tekisi mieli sulkeutua. Herkkyys on rohkeutta. Sisäistä voimaa, jonka aktivoimalla pääsemme entistä paremmin itseemme, ydinolemukseemme.

Kuva: Tanja Lupari / Dogimedia

Kun laskeudumme omaan sydämeemme, voimme tunteidemme kautta nähdä maailman hyvin erilaisin silmin. Hevosen tuella voimme paremmin laskeutua oman herkkyytemme keskukseen. Hevonen hyvin aitona, intuitiivisena eläimenä on suora, lahjomaton peilimme. Se kertoo, kun olemme epämaadottuneita, tai emme ole läsnä itsellemme ja hevoselle. Se näyttää kipukohtamme, joita ehkä olemme koettaneet paeta pitkään, se näyttää pelkomme ja haavamme. Kun olemme riittävän nöyriä ottamaan vastaan mitä hevonen meille haluaa kertoa itsestämme, yhteytemme sekä omaan sisimpäämme että hevoseen vahvistuu. Hevonen suuressa herkkyydessään tunnistaa kyllä, jos esimerkiksi yritämme peitellä pelkoamme. Tämä vain suotta lisää epäluottamusta meidän ja hevosen välillä. Kun avoimesti uskallamme näyttää hevoselle miltä meistä tuntuu - olemme linjassa itsemme kanssa - hevonen voi tuntea olevansa turvassa.

Kun olemme erityisen syvässä yhteydessä omaan herkkyyteemme, maailma voi toisinaan tuntua raskaalta paikalta elää. Kaikki äänet, energiat, hektisyys, muiden ihmisten tunnetilat... Tällöin on erityisen tärkeää maadottua sekä opetella suojautumaan energioilta. Vähintään yhtä tärkeää on omien rajojen selkeä laittaminen, jämäkkyys. Rakentavan ei-sanan käyttöön valjastaminen. Tietoisuus siitä, että minulla on oikeus sanoa ei, kun se minusta hyvältä tuntuu. Tällöin olen rehellinen sekä itselleni että muille ja teen suuren palveluksen kaikille. Tämä viimeisin kohta on monesti se joka on hyvinkin vaikeaa erityisherkälle ihmiselle - otamme helposti syyllisyyttä kantaaksemme, kun olemme laittaneet rajan "olinko sittenkin liian jyrkkä? Mitähän tuo nyt minusta ajattelee?" Suurena empaatikkona erityisherkkä saattaa kompastua kiltteyden ansaan ja hyljätä itsensä. Tästä seuraa usein paljon ahdistusta. Kunpa muistaisimme, että omien rajojen ilmaiseminen on nimenomaan rakkauden teko. Vaikka toinen reagoisikin - se ei ole minun vastuullani. Me kaikki olemme ihmisiä. Kun teen kussakin hetkessä parhaani, se riittää. Minä riitän.

Hevonen on hyvin ainutlaatuinen kombinaatio suunnatonta intuitiivista herkkyyttä ja valtavaa fyysistä voimaa.

Hevonen voi auttaa meitä ymmärtämään herkkyytemme monia puolia, herkkyytemme monipuolisuutta. Hevonen on myös erinomainen omien rajojen opettaja ja auttaa meitä maadottumaan. Hevonen on hyvin ainutlaatuinen kombinaatio suunnatonta intuitiivista herkkyyttä ja valtavaa fyysistä voimaa. Ihailen suunnattomasti sitä kuinka hevonen niin luontevasti on aktivoinut herkkyyden voiman käyttöönsä.

Hevosen kanssa läsnäolo on hyvin eheyttävä, huikea kokemus. Läsnäololla tässä tarkoitan irtautumista kaikista vanhoista kaavoista, suorittamisesta, tekemisestä, kaikesta opitusta. Todellakin "vain" Olemme. Kun luomme yhteyden hevoseen sydämestämme - voimme kokea jotakin aivan uskomatonta, voimme todella nähdä kuka Minä todella olen. Monesti hevosiin liittyvät pelot voivat kummuta pelosta kohdata syvintä itseään. Pelkäämme jotain hyvin haurasta kohtaa itsessämme, jota olemme piilotelleet kauan - usein alitajuisesti. Hevonen näyttää meille oman itsemme hyvin syvällisellä tasolla - jos vain olemme valmiita kohtaamme sen mitä näemme - oman keskeneräisyytemme. Hevonen voi auttaa meitä eheytymään niin monella eri tasolla, että mielemme ei sitä edes voi ymmärtää. Koen, että hevoset ovat tulleet opettamaan ja auttamaan meitä ihmisiä oman herkkyytemme aktivoimisessa sekä kunnioittamisessa. Omien tunnelukkojemme avaamisessa. Että todella näkisimme herkkyytemme arvon ja voisimme toimia tukena niille, jotka sitä harjoittelevat ja joille se on vielä vaikeaa.

Kuva: Tanja Lupari / Dogimedia

Luonani asuvat hevoset ovat upeita opettajia - niin oman herkkyyden avaamisessa kuin siinä kuinka elää arjessa oman herkkyyden kanssa. Jo pelkästään hevosen läheisyydessä oleminen tuo meidät lähemmäs itseämme ja kaikki näyttää kirkkaammalta. Hevonen tuo meidät takaisin tasapainoon kunhan pysähdymme ja hiljennymme. Hevonen on niin vahvasti läsnä tässä hetkessä - se on hyvin inspiroivaa.

Yksi unohtumattomimmista kokemuksista on, kun pidin meditaatiota hevosten kanssa ja yksi osallistujista halusi käydä pitkäkseen hiekkakentälle. Se tuntui hänestä siinä hetkessä hyvältä, vaikkakin hieman pelottavalta. Hän kävi makuulle ja hetken päästä nuorin hevoseni Frida asteli hiljaa tytön luo ja asetti turpansa varovasti hänen toisen lonkkansa päälle. Tuntui vahvasti siltä, että hevonen alkoi hoitaa tytön lonkkaa. Tunteita alkoi vapautua valtavasti ja parantavat kyynelet valuivat tytön poskia pitkin. Hetken oltuaan tuossa kohtaa, Frida alkoi keinuttaa tyttöä varovasti niin että tyttö kävi sikiöasentoon oikealle kyljelle. Jälleen hevonen asetti turpansa lonkan kohdalle ja seisoi paikoillaan hyvin keskittyneenä. Me kaikki seisoimme kyyneleet silmissä ja huikaistuneina siitä että saimme olla osa jotain näin Suurta. Lopuksi jaoimme yhdessä kokemuksia meditaatiosta ja tyttö kertoi kuinka hänelle on asennettu tekonivel juuri siihen lonkkaan, jota Frida hoiti ja että se on ollut pitkään kipeä. Jälkikäteen sain meiliä, jossa tyttö kertoi lonkkakivun poistuneen tuon huikean kohtaamisen myötä jonka hän koki Fridan kanssa.

Tuo hetki oli varsin mullistava monin tavoin. Olen aina kokenut ja aistinut, että hevosilla on huikea parantamisen kyky, jota ihmismielemme ei edes voi ymmärtää. Tuo hetki todisti, että hevoset todella ovat valmiita auttamaan ja tukemaan meitä polullamme, kun pyydämme heiltä apua ja avaudumme vastaanottamaan sitä. Uskon, että hevosten parantavasta voimasta tullaan vielä kirjoittamaan paljon ja toivon, että tämä aihe olisi myös tutkijoiden intresseissä. Niin pitkään olemme pitäneet hevosta välineenä, alistaneet, hallinneet ja kontrolloineet tuota vapauteen luotua laumaeläintä. Sulkeneet sen pieniin karsinoihin ja virikkeettömiin tarhoihin - pahimmillaan ilman lajitoverin seuraa. Ei ihme, että moni hevonen voi huonosti. Eikä ihme, että moni ihminen voi huonosti.

Tämä maailma toden totta tarvitsee herkkyyttä.

Ja sillä ei ole mitään tekemistä heikkouden kanssa.

On korkea aika alkaa kunnioittaa hevosen herkkää voimaa. On korkea aika alkaa kunnioittaa itseämme, herkkyyttämme ja omaa uniikkia olemustamme. Herkkyys voi välillä olla raskasta tässä yhteiskunnassa, mutta maailma muuttuu ja kuten sanottu - oman herkkyyden voiman "hallintaankin" on työkaluja, jotta voimme elää mahdollisimman onnellista, harmonista elämää. Yhdessä toinen toistamme tukien löydämme herkkyydestämme uusia puolia - niitä jotka yhdistävät meidät entistä vahvemmin omaan voimaamme. Näin opimme arvostamaan entistä paremmin uniikkia herkkyyttämme sen sijaan että häpeäisimme sitä. Tämä maailma toden totta tarvitsee herkkyyttä. Ja sillä ei ole mitään tekemistä heikkouden kanssa.

Nona Maaria

Kuva: Tanja Lupari / Dogimedia

Nona Maaria on hevoskuuntelija, mentori ja intuitiivinen parantaja. Työssään hän auttaa ihmisiä yhdistymään vahvemmin herkkyyteensä ja löytämään oman voimansa – myös hevosten tuella. Vapautumaan rajoittavista uskomuksista ja rooleista. Nona on aina ollut hyvin herkkä, mutta sulki herkkyytensä pitkäksi aikaa ja vasta myöhemmin aikuisiällä alkoi avata itseään uudestaan. Nonalla on myös arvokasta kokemusta yritysmaailmasta - ennen elämänsä täyskäännöstä hän työskenteli 14 vuotta copywriterina eri mainostoimistoissa ja hänen asiakkainaan oli monia suomalaisia suuryrityksiä. Sitä ennen hän opiskeli Helsingin Yliopistossa kasvatustieteitä. Nona on työstänyt paljon omana aitona itsenä näkymiseen liittyviä pelkoja mm. maailmanlaajuisesti arvostetun puhujan Eric Edmeadesin tuella. Yhtenä Nonan kiinnostuksen kohteena onkin auttaa ihmisiä puhdistamaan autenttiseen esilläoloon liittyvää vaikeutta, jotta ilo ja inspiraatio pääsevät virtaamaan vapaammin elämään! Lue lisää Nonasta: horselistener.eu Facebook: Horse Listener

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page