top of page
Rauhallisempaa oloa ylivireyttä aiheuttavia
ruoka- ja nautintoaineita välttämällä
 

Mikä tahansa itselle sopimaton ruoka-aine voi toimia stimulanttina ylläpitäessään tulehdustilaa tai allergiaoireita (histamiinin tuotanto) ja sitä kautta erilaisia oireita. Erityisherkät kärsivät usein ylikuormitus- ja ylivireystilassa ahdistuksesta tai ahdistusoireista. Siksi ruokavaliota kannattaa tarkastella myös sen kannalta, mitkä ruoka-aineet lisäävät ahdistusta ja mitkä tasapainottavat olotilaa (ks. Verensokeri tasapainoon ja Puhdasta ja prosessoimatonta). Kehon nestetasapainosta kannattaa huolehtia, sillä elimistön nestevajaus aiheuttaa mm. ahdistusoireita. Myös kiireinen tai stressaava ruokailutilanne pahentaa ylivireyttä.

 

Uusien tutkimusten mukaan hapatetuilla  (esim. hapankaali, jugurtti) ruoka-aineilla olisi jossain määrin ahdistusta lieventävä vaikutus.

Have social anxiety? Try eating more fermented foods

 

 

Kofeiini on voimakas stimulantti, joka kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa ja lisää adrenaliinin eritystä. Kofeiiniherkkyys vaihtelee eri henkilöillä voimakkaasti. Kahvien osalta kofeiinin vaikutuksen voimakkuuteen kokemusten perusteella vaikuttaa myös kahvin laatu - vaaleapaahtoisilla ns. market-kahveilla on voimakkaampi negatiivinen vaikutus kuin pavuista itse jauhetulla kahvilla.

 

Kofeiinin lähteitä mm.:

- kahvi

- tee, valkoinen tee, vihreä tee, musta tee

- kaakao

- cola-juomat

- energiajuomat

- käsikauppalääkkeet (flunssalääkkeet) jne.

 

Tee voi sisältää yllättävän paljon kofeiinia, joten ylivirittyneessä tilassa tai ahdistuneena kannattaa juoda mieluummin yrttiteetä. Kamomillatee on rauhoittavaa, mutta kaikille sekään ei sovi.

 

Kahvin koostumus

Tee ja kofeiini

 

Alkoholi saattaa hetkellisesti rauhoittaa ylivirittyneisyyttä, mutta se vaikuttaa myös veren sokeritasapainoon, ja sen käyttö voi lisätä ahdistusoireita sekä masennusta mm. lisäämällä stressihormonien tuotantoa.

Alkoholi saattaa vaikuttaa erityisherkkiin voimakkaasti (vähäisestä määrästä vaikutus sekä humalatilaan että krapulan voimakkuuteen), ja moni ilmoittaa välttävänsä alkoholia kokonaan tai käyttävänsä sitä hyvin harvoin ja vain pieniä määriä kerrallaan. Joillakin jo hyvin pienen määrän nauttiminen (kotikalja, sima, yskänlääkkeet) aiheuttaa lähes välittömästi nauttimisen jälkeen voimakkaan lihaskivistyksen niska-hartiaseudulle, käsivarsiin ja/tai vatsan seudulle.

Heli Heiskasen luento A-klinikkasäätiön Päihdetiedotusseminaarissa: Erityisherkkyys (HSP) ja päihteiden käyttö 

 

Vesi
Elimistön nestevajaus aiheuttaa yllättäviä ongelmia: ahdistusoireita, kroonista kipua, migreeniä, painon nousua jne. Paras nesteyttäjä on vesi ja parasta vettä on lähdevesi. Markkinoilla on useita vesijohtoveden parantamiseen ja energisoimiseen tarkoitettuja laitteita, joista yksi on itsellänikin käytössä.


Aloita päivä lasillisella huoneenlämpöistä sitruunalla maustettua vettä. Juo vettä pitkin päivää (1,5 - 2 l). Juo vettä mieluummin ennen ruokailua kuin ruoan kanssa.

Are You Chronically Dehydrated

Watercure.com Fereydoon Matmangheldj

Löydä lähde

 

Suola

Elimistömme tarvitsee suolaa (tai sen ainesosia), mutta tavallisesta pöytäsuolasta ovat jalostuksen myötä hävinneet kaikki ravinteet. Tätä epäterveellistä suolaa meille piilosyötetään valmisruuissa, leivissä jne. yli suositusten. Kotikeittiössä maustamiseen kannattaa hankkia laadukasta suolaa: vuorisuolalla on ystävänsä, mutta raffinoimaton merisuola lienee kuitenkin terveellisin vaihtoehto mineraalipitoisuutensa ansiosta.

 

 

< SIVULLE Ravitsemuksesta: Erityisherkkää ravintoa

bottom of page