top of page

RAVITSEMUS > Lisää tietoa ravitsemuksesta

Lisää tietoa ravitsemuksesta


MAITOTUOTTEISTA - VILJOISTA, GLUTEENISTA - HIILIHYDRAATEISTA JA TÄRKKELYKSESTÄ - SOKEREISTA - SUOLASTA - RASVOISTA - LIHASTA - KALASTA - PAVUISTA - PÄHKINÖISTÄ - VEDESTÄ

 

Helmikuussa 2014 julkaistiin uudet suomalaiset ravitsemussuositukset.

Fineli ® -elintarvikkeiden koostumustietopankista löytyy kuvaukset erityisruokavalioista

Erimenu – Apua erityisruokavalion hallintaan www.erimenu.fi

  • Erimenu on verkkopalvelu erityisruokavaliota noudattaville henkilöille. Erimenu tukee erityisruokavaliota noudattavaa ruoka-allergikkoa tai keliaakikkoa saamaan ajantasaista tietoa juuri hänelle soveltuvista elintarvikkeista ja niiden saatavuudesta sekä ruokaohjeista.

 

 

Maitotuotteista
Viljoista, gluteenista

Maidosta on puhuttu ja kohuttu jo useita vuosia. Yksi taho vakuuttaa maidon välttämättömyyttä, toinen pitää sitä luonnottomana ravintona aikuiselle. Oireita saavat miettivät johtuuko oireilu laktoosista, kaseiinista vai maidon liiallisesta prosessoinnista.

 

Yle Areena: Pilattu maito, Yle Areena

Miksi maito ei sovi, lyhyt oppimäärä

Murheita maidosta

Alkuperäiskarjan maito on terveellisempää

Tutkimuskatsaus: Raakamaidon terveyshyötyjä ei ole tieteellisesti todistettu

 

Laktoosi-intoleranssi

Maitoallergia

 

Rasvoista

Rasvat ovat yksi kiistellyimmistä aiheista ravitsemusta käsittelevissä kirjoituksissa. Ainoastaan transrasvojen haitallisuudesta kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä. Voilla, kookosöljyllä, rypsiöljyllä ja oliiviöljyllä on kiihkeät kannattajansa sekä yhtä kiihkeät vastustajansa. Minun kaapistani ei margariinia tai muita kevytlevitteitä löydy, paistamiseen käytän kirkastettua voita (Pirkko opetti, että kasviöljyjä ei pidä kuumentaa), salaateissa lempeää oliiviöljyä tai avocadoöljyä, puuron päällä voisilmän sijaan kookosöljyä. Kamelinaöljystä saa terveellistä Omega3:sta.

 

Biohakkerin käsikirja: Voi - erikoisjakso (YouTube)

Rasvaa koneeseen ja keho kiittää!
Ghee, kirkastettu voi

Omegat

Uusi tutkimus haastaa käsitykset kovista rasvoista

Lihasta

Tunnustaudun punaisen lihan ystäväksi, mutta valitsen mahdollisuuksien mukaan pientiloilla tuotettua luomulihaa ja riistalihaa. Lihan kulutukseni on kuitenkin huomaamatta jo hiukan vähentynyt, kun olen lisännyt ruokavalioon muita proteiinilähteitä.

 

Miksi punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita kannattaa vähentää?

Täysjyväviljat ovat hyviä ravinnonlähteitä, jyvien ydinosasta jauhetut, puhdistetut jauhot sen sijaan ravinneköyhiä lihottajia. Kokonaisruokavalio kuitenkin on viljojenkin kohdalla merkityksellisempää: tuorepasta silloin tällöin sallittakoon, kunhan ruokavalio muutoin on välimerellisen terveellistä. Mutta miten on sen gluteenin laita?

 

Gluteeniyliherkkyys tulee vastaan yhä usemmassa yhteydessä. Myönnän ajatelleeni, että se on kuin joku uusi muotidieettivillitys. Toisaalta useissa yhteyksissä mainitaan, että suomalaisistakin jopa noin puolet saattaa olla yliherkkiä gluteenille. Tutkimustulosta tästä en ole vielä löytänyt. Epätieteellisesti mutta lapsekkaan uteliaana suoritettujen sormenjälkitutkimusten perusteella minullakin saattaisi olla gluteeniyliherkkyys: peukaloissa ja etusormissa on vaakasuoria viivoja ja sormenjäljet ovat vaikeasti tunnistettavissa (Viher-Tuomo).


Gluteenia sisältävät

  • Vehnä

  • Speltti

  • Ruis

  • Kamut

  • Couscous

  • Bulgur

  • Ohra

  • Kaura sattaa sisältää jäämiä kosketuksesta muihin viljalajeihin

Ei sisällä gluteenia

  • Täysjyväriisi, villiriisi

  • Tattari

  • Amarantti

  • Maissijauho

  • Hirssi

  • Quinoa

(Lähde: Institute for Integrative Nutrition/EatBeNow)
 

 

Gluteeni

 

Yle Akuutti: Eroon vehnästä

 

5 Reasons Wheat Blocks Weight Loss

 

Keliakia

Gluteeniyliherkkyys

Vilja-allergia (mm. vilja-allergian ja keliakian vertailu)

Kalasta
Pavuista

Pavut sisältävät laadukkaita kasviperäisiä proteiineja, rautaa, B-vitamiineja sekä kuituja.

Muutamia vinkkejä:

  • Mikäli pavut aiheuttavat suolistovaivoja, liota papuja useampi päivä, kunnes pavut alkavat itää. Vaihda vesi kaksi kertaa päivässä.
  • Pienet lajikkeet, kuten aduki, linssit ja herneet sulavat helpommin, soijapavut ovat hankalammin sulavia.
  • Yhdistä pavut tärkkelystä sisältämättömien kasvisten kanssa.
  • Mausta pavut vasta kypsennyksen loppuvaiheessa - alussa lisätty suola estää kypsymisen, lopussa lisätty suola helpottaa ruuan sulatusprosessia.
  • Kypsennyksen loppuvaiheessa keitinveteen lisätty omena-, riisi-, tai valkoviinietikka pehmentää papuja ja helpottaa proteiinien imeytymistä.

(Lähde: Institute for Integrative Nutrition/EatBeNow)

Pähkinöistä

Energiapitoisina pähkinät pitävät nälkää ja niillä väitetään olevan myös terveysvaikutuksia.

 

Pähkinöitä syövät elävät muita pidempään

Syö pähkinöitä

Pähkinöiden ja siementen liottaminen kannattaa

Hiilihydraateista ja tärkkelyksestä

Tärkeimmät hiilihydraattien lähteet ovat viljatuotteet, kasvikset ja peruna, hedelmät ja marjat.

Hiilihydraatit ryhmitellään kolmeen pääryhmään: sokerit, tärkkelykset ja ravintokuidut.

Perunajauhot, maissitärkkelys ja ohratärkkelys ovat puhdasta tärkkelystä. Tärkkelystä on myös viljoissa, perunassa ja kasviksissa sekä niistä valmistetuissa elintarvikkeissa.

(Ruokatieto.fi)

 

Glykeeminen indeksi (GI)
Glykeeminen indeksi ilmaisee ravintoaineen imeytyvien hiilihydraattien vaikutusta verensokeriin. Ravintoaineen glykeemisestä indeksistä voi päätellä kuinka paljon kyseisessä ravintoaineessa olevat imeytyvät hiilihydraatit nostavat ihmisen verensokeria verrattuna vastaavaan määrään glukoosia. Glukoosin glykeeminen indeksi on 100. Ravintoaineen glykeeminen indeksi saadaan vertaamalla hiilihydraattien imeytymisaikaa glukoosin imeytymisaikaan.

(Kaloritaulukko.fi)

 

Glykeeminen kuorma (GK)
GK-arvo kertoo, miten paljon ja miten nopeasti ruoka-aine vaikuttaa verensokeriin. Mitä alhaisempi GK-arvo, sitä kevyempi glykeeminen kuorma ja sitä vakaampana verensokeri pysyy.

Näin glykeemistä kuormaa tulkitaan:

GK 0–10: Syö huoletta.

GK 11–19: Nauti yhdessä proteiinien kanssa, niin glykeeminen kuorma alenee.

GK yli 20: Nauti vain harkiten.

(Kuntoplus.fi)

 

GI ja GK -taulukko

 

Diabetesliitto: Sekaisin hiilihydraateista?

 

Sokereista
Suolasta

Elimistömme tarvitsee suolaa (tai sen ainesosia), mutta tavallisesta pöytäsuolasta ovat jalostuksen myötä hävinneet kaikki ravinteet. Tätä epäterveellistä suolaa meille piilosyötetään valmisruuissa, leivissä jne. yli suositusten. Kotikeittiössä maustamiseen kannattaa hankkia laadukasta suolaa: vuorisuolalla on ystävänsä, mutta raffinoimaton merisuola lienee kuitenkin terveellisin vaihtoehto mineraalipitoisuutensa ansiosta.

 

Merisuolaa vai vuorisuolaa?

 

Vedestä

Elimistön nestevajaus aiheuttaa yllättäviä ongelmia: ahdistusoireita, kroonista kipua, migreeniä, painon nousua jne. Paras nesteyttäjä on vesi ja parasta vettä on lähdevesi. Markkinoilla on useita vesijohtoveden parantamiseen ja energisoimiseen tarkoitettuja laitteita, joista yksi on itsellänikin käytössä.


Aloita päivä lasillisella huoneenlämpöistä sitruunalla maustettua vettä. Juo vettä pitkin päivää (1,5 - 2 l). Juo vettä mieluummin ennen ruokailua kuin ruoan kanssa.

 

Merisuolattu vesi

Are You Chronically Dehydrated

Watercure.com Fereydoon Matmangheldj

Löydä lähde

 

 

Valkoinen sokeri, intiaanisokeri, ruokosokeri, täysruokosokeri, vaahterasiirappi, maissisiirappi, hunaja, aspartaami, stevia... apua. Yritän löytää jonkin lähteen, jossa uskottavasti ja selkeästi kerrottaisiin eri makeuttajista.

Se on selvää, että valkaistu sokeri on pahimmasta päästä, sillä siitä on jalostuksen aikana hävinneet kaikki ravintoaineet - täysruokosokerissa eli intiaanisokerissa sekä esim. hunajassa sen sijaan on ravintoaineita. Se ei kuitenkaan teen niistäkään terveysruokaa.

Vaahterasiirappia ostaessa kannattaa lukea tuoteseloste ja varmistaa, että tuotteeseen ei ole lisätty maissisiirappia.

 

Yle Aamu-tv: Nestemäinen sokeri pahinta

Kuningaskuluttaja: Monenlaisia makeuttajia

Eri sokerilaadut ja sokereiden vertailu (sivun alalaidassa)

Sokerilajit
Erilaiset hunajat
 

Our year of no sugar

New MRI research reveals cancer cells thrive on processed sugar

Three keys to keeping your fructose intake low – and why you need to

bottom of page