top of page

Erityisherkän tie tasapainoon

1. Itsetuntemus Olennaista ärsykekuorman säätelyssä ja sopivan vireystason ylläpitämisessä on tutustuminen omaan yksilölliseen erityisherkkyyteensä. Itselle sopivan elämäntyylin löytämisen perustana on itsetuntemuksen lisääminen laajemminkin, myös muiden omaan persoonaan liittyvien temperamenttipiirteiden, toiveiden, tarpeiden ja kokemusten tunnistaminen.

2. Ravitsemus Erityisherkän suhteessa ravintoon ja ruokaan korostuu kaksi puolta: emotionaalinen merkitys sekä fyysinen vaikutus. Olennaisinta on syödä riittävän usein ja itselle sopivaa ravintoa: nälkä on yksi aistiärsyke lisää ja erityisherkät reagoivat hyvin voimakkaasti mm. verensokerin laskun aiheuttamiin tuntemuksiin. Emotionaalinen merkitys taas voi tarkoittaa tunnesyömistä, mutta myös syömistä rauhoittavana toimintana silloin, kun kehon ja mielen ylivire pitää saada katkaistuksi. Muista juoda riittävästi vettä, sillä elimistön nestevajaus aiheuttaa yllättäviä ongelmia, mm. sumuisuutta ja ahdistusoireita.

3. Ylivire ja alivire Oman vireystason tunnistaminen, säätely sekä optimointi ovat hyvinvoinnin edellytyksiä. Monelle erityisherkälle perinteiset stressinpurkumenetelmät ovat liian rajuja. Etsi kokeilemalla ja tuntemuksiasi kuuntelemalla itsellesi sopivin tapa purkaa stressiä ja ylivireyttä. Yhtä tärkeää on löytää innostavia ja sopivaa vireystasoa ylläpitäviä harrastuksia tai tekemistä. Iloa ja rauhaa sopivassa suhteessa.

4. Hengitys Huomioi, kuinka reagoit hengityksellä kuormitukseen tai stressitilanteisiin. Hengityksellä voit myös tietoisesti aktivoida parasympaattista hermostoa ja siten rauhoittaa ja rentouttaa kehoasi sekä mieltäsi.

5. Liikunta Erityisherkillä sopiva aktivaatiotaso ja liikunnan tai muiden harrastusten intensiteetti vaihtelee tavallista enemmän: kuormittumisen aste, elämäntilanteet, erilaiset aistiherkkyydet, turvallisuushakuisuus/elämyshakuisuus jne. vaikuttavat siihen, millainen liikunta tai harrastusympäristö milloinkin on sopiva.

6. Terapiamenetelmät Klassisista terapiamenetelmistä ei kaikille ole hyötyä tai ne saattavat aiheuttaa joillekin erityisherkille lisää ylivirittyneisyyttä. Itselleni erinomaiseksi vaihtoehdoksi ovat osoittautuneet psykofyysisen fysioterapian lempeät menetelmät, jotka on helppo oppia ja joista useita voi käyttää myös itsehoitomenetelminä. Myös mindfulness on hyviä tuloksia tuottava menetelmä mielen ja kehon rauhoittamiseen.

7. Ole oma itsesi Rakenna itsetuntemuksen ja itsesi kuuntelun - ja uskomisen - kautta oman näköisesi elämä, vaikka saisitkin kanssakulkijoilta hämmästyneitä katseita tai kommentteja. Hanki vaikka teletappimaiset vastamelukuulokkeet tai kuuntele äänikirjaa mp3-soittimesta, mikäli se tekee julkisilla paikoilla liikkumisen vähemmän rasittavaksi. Opettele suojautumaan energiasyöpöiltä rakentamalla omanarvontuntoasi ja laittamalla rajoja. Muista kuitenkin myös vastavuoroisuus ja joustavuus.

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin uskallat ja osaat olla oma, aito itsesi. Itseään tai piirrettään ei tarvitse korostaa, vähätellä tai piilottaa. Tunnistat rajasi ja tulet sellaiseksi kuin olet, tarvitsematta selittää tai perustella valintojasi tai tarpeitasi.

---

Erityisherkän elämää -verkkokurssilla tutustutaan itseen, omiin tarpeisiin ja vahvuuksiin sekä opitaan huoltotoimenpiteitä: iloa, rauhaa, ravitsemusta, liikettä, haavanhoitoa ja luovuutta. Alla kurssilta saatua palautetta:

"Opin hyväksymään itseäni enemmän. Ennen kaikkea ymmärrys itseä kohtaan lisääntyi. Opin paljon itsestäni ja ymmärsin paremmin tapaani toimia. Sain työkaluja arkeen. Kiitos." "Kurssi antoi valtavasti oivalluksia siitä, miksi olen semmoinen kuin olen ja "selityksiä" moniin vuosia ja vuosikymmeniä vaivanneisiin asioihin. Auttoi hyväksymään itseään ja vapauttamaan ajattelua muihin asioihin kuin oman viallisuuden pohtimiseen. Käynnisti hyvän prosessin itsessäni.”

”Itsetuntemus lisääntyi varmaan 20%:sta 80%:iin, olin ihan "leuka lattiassa" ensimmäisen viikon aineiston kohdalla... ajattelin että olitte päässeet mun pään sisään ja kerrotte kaiken suoraan sieltä :D Helpotus siitä etten olekaan kummallinen, erilainen, outo, irrallinen. Kun ymmärrys itseä kohtaan lisääntyi niin ymmärrän nyt paremmin myös muita, se tuo helpotusta ja rauhaa ihmissuhteisiin ja omaan mieleen.” Erityisherkän elämää -verkkokurssille voit ilmoittautua täältä Saat ilmoittauduttuasi pääsyn kurssisivulle, jossa on ennakkomateriaalia ja ohjeita. Kurssin vetäjinä toimivat Eevi Minkkinen ja Tuula Ahde/Erityisherkän elämää. Kurssikummit ovat asiantuntijoita, joiden haastatteluita kuulet kurssin aikana. Kummeihin voi tutustua täältä.

Tervetuloa mukaan!

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page