top of page

Vieraskynä: 5 herkän ihmisen toimimatonta tapaa karttaa konfliktia

Konfliktit ovat kamalia. Korotetut äänet, satuttamaan suunnatut sanat ja halveksuntaa huokuvat katseet saavat voimaan pahoin. Vihan, ärtymyksen ja kiukun täyttämässä huoneessa ei ole tilaa hengittää.

Monet ihmiset tuntevat sen tukaluuden, josta kirjoitan. Kun on herkkä, kaikki mikä tavallisesti tekee kipeää, tekee vielä kipeämpää. Olemme tunteneet omissa nahoissamme sen, miltä tuntuu olla satutettu, loukattu ja haavoitettu. Se sattuu niin paljon, ettemme soisi samaa kohtaloa kenellekään muulle.

Siksi olemme kehittäneet hyvän valikoiman selviytymiskeinoja, joiden avulla voimme selvitä hankalista tyypeistä ja karttaa konfliktit. Mitkä näistä ovat sinulle tutuimpia tapoja?

1. Omista tunteista etääntyminen

Tämä defenssi kytkeytyy päälle uhkaavassa tilanteessa automaattisesti ja huomaamatta. Pakenemme omaa kokemustamme. Emme tunne mitään, paitsi ehkä avaraa, välinpitämätöntä tyhjyyttä. Mikään ei voi satuttaa minua. Päässä ei liiku juuri mitään – tai sitten siellä voi liikkua paljonkin analyysiä siitä, miten minun kannattaa pelata seuraava siirtoni, jottei tilanne eskaloidu käsistä.

2. Kieltäminen

Oman tunnekokemuksen kieltäminen rationaalisin perustein voi myös tuoda turvaa pelottavassa paikassa. Ei tämä nyt ole niin vakavaa. Ei hän todella tarkoittanut sitä mitä hän sanoi. Ehkä hän ensi kerralla jättää arvostelematta minua, jos taaskin nielen ärtymykseni. Minä olen tiedostavana aikuisena tilanteen yläpuolella ja pystyn hyväksymään kaiken.

3. Miellyttäminen

Kun tilanne kiristyy, se usein raukeaa nopeammin kun joku joustaa. Usein se joku on herkkä tyyppi. Hän ennemmin valitsee olla miellyttävä omia rajojaan venyttävä sopeutuja kuin aiheuttaa toiselle ärtymystä. Toiselle tukalan pettymyksen tuottaminen voi tuoda mukanaan musertavan syyllisyyden.

4. Itsesyytökset

Useat herkät ihmiset kuvittelevat, että toisen paha olo on jollain tapaa heidän syytänsä. Nuo ovat ärtyneet, kun olen suoriutunut niin huonosti. Olen tehnyt taas jotain väärin tai epähuomiossa loukannut jotakuta. Tämä pettymys oli täysin minun vikani. Olen epäonnistunut ottamaan toisen tunteet huomioon. Mitenhän voisin hyvittää tekoni?

5. Överiempatia

Överiempaattinen tyyppi aistii herkästi muiden ahdistuksen ja ottaa sen omakseen. Hän kantaa vastuuta muiden tunteista, ja tällä tavoin pystyy jopa ehkäisemään konflikteja ennalta. Hän laittaa tarpeensa sivuun ja asettaa toisen etusijalle, kuuntelee, ymmärtää, sopeutuu ja auttaa aina parhaan kykynsä mukaan. Mitä voisin tehdä, jotta toisella olisi parempi olla?

Nämä kaikki viisi keinoa toimivat nopeina väistöliikkeinä tilanteissa, joissa konfliktin uhka leijuu ilmassa. Mutta yksikään niistä ei ole kestävä keino ratkaista ristiriitaisia tunteita aiheuttavia tilanteita. Se, että sivuutat omat kipeät tuntemuksesi, ei saa niitä poistumaan.

Se saa ne kertymään tulehtuneiden tunteiden painekattilaan, jossa ne tarpeeksi pitkään keiteltynä saavat aikaan voimattomuutta tuottavan uhriutumisen kierteen. Paineet pihahtelevat kattilasta ulos välillä myös enemmän tai vähemmän salakavalina passiiivisaggressiivisina piikkeinä.

Kaiken tämän kivun väistelyn sijaan kaikkein myötätuntoisin tapa itseä ja muita kohtaan olisi asettaa omat rajansa ja myöntää haavoittuvuutensa. Kertoa suoraan, että se mitä sanoit, loukkasi minua. Tunnustaa, etten jaksa tehdä tätä nyt. Ilmaista, että se miten kosketat, ei tunnu minusta hyvältä. Jakaa se, miten riittämättömäksi koet itsesi, kun et saa työpäivän jälkeen tehtyä kaikkia kotitöitä ja miten kurjalta se tuntuu, kun kukaan ei auta.

Tiedän, että se tuntuu ihan kohtuuttoman vaikealta ja vaatii ihan hillittömästi rohkeutta, mutta se on silti mahdollista. Ja niin uskomatonta kuin se onkin, sen ei aina tarvitse vaatia rumien kissojen kampeamista pöydälle tahdonvoimalla ja pelosta täristen. Joskus voi mennä kevyempääkin reittiä.

Noora Korppi

Olen mielen ja tunnemaailmojen syvissä vesissä viihtyvä NLP coach ja lauluntekijä. Aiemmassa elämässäni suoritin tunne-elämäni puupökkelön tasolle hankkiessani tietotekniikan diplomi-insinöörin paperit. Sittemmin olen tehnyt täyskäännöksen sitä kohti mitä todella olen ja kaivanut esiin kaksin käsin unohdettuja vahvuuksiani eli herkkyyttä ja luovuutta. Jos haluat vaihtaa onton suorittamisen lempeämpään, merkitykselliseen olemiseen ja oppia antamaan tilaa herkkyydellesi, voin toimia tukenasi ja kanssakulkijanasi. Sen lisäksi voin auttaa sinua ratkomaan ihmissuhteissasi ja elämäsi valinnoissa toistuvia, tiedostamattomasti rajoittavia kaavoja nopean sosiaalipanoraama-menetelmän avulla. http://www.noorakorppi.fi

--- Kuva: Pixabay

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page