top of page

Kummikynä: Muuttaisinko sanajärjestystä?

Ihminen on laiska, ja tottuu mielellään omiin mielenrakenteisiinsa niitä kyseenalaistamatta. Se mikä on minulle totta, on minulle totta kunnes toisin todentuu. Joskus lyömme päätämme seinään pitkäänkin, ennen kuin huomaamme että olemmekin itse pahin vihollisemme suhteessa maailmaan, eivät ne muut. Kun meissä herää tunne, sanoitamme sen mielessäni meille sopivin lausein, vaikka joskus voisi olla paikallaan myös vaihtaa sanajärjestystä.

Yksi lempilainauksistasi on: ”Älä kadehdi toisen onnea, koska et tiedä hänen salaista suruaan.” Me kaikki kannamme naamioita, joiden takana on kipua, usein ne ovat paljon yllättävämpiä tarinoita, kuin voimme arvatakaan. Edustava ulkonäkö ja rauhallinen olemus ei kerro välttämättä yhtään mitään sisäisestä tasapainostamme, se kertoo vain siitä, että osaamme naamioitua, meillä on hyvä tyylitaju tai syntymälahjaksi saatu edustava olemus.

Monella erityisherkällä on tämä kameleonttimainen taito mukautua ympäristöön ja saada pelkonsa ja kipunsa piiloon. Henkilö voi näyttää täysin rauhalliselta ja itsevarmalta samaan aikaan kun hän kokee kasvavaa pakokauhua sisällään ja etsii itsestään turvapaikkaa tilanteessa, josta ei pääse pois. Monet meistä herkistä ihmisistä myös osaavat tämä, taidon mennä piiloon omaan sisäänsä. Sekin on lahja.

Tulkitsemme aina muita ihmisiä oman historiamme kautta. Harmi kyllä, myös historiamme on tulkintaa. Siksi sanonkin usein asiakkailleni, että tulkinta on suorin tie umpikujaan. Vaikka olisit kuinka varma siitä, että tiedät toisen ajattelevan sinusta pahaa, voi olla, että kokemus on syntynyt vain omassa mielessäsi. Herkkä ihminen haluaa hyväksyntää ja toivoo saavansa sitä samoin keinoin kuin itse sitä antaa eteenpäin. On hyvä muistaa, että toisenlainen henkilö ei välttämättä anna arvoa samoille tunteiden ja ajatusten ilmaisutavoille kuin sinä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei hän antaisi arvoa sinulle.

Pyri siis ensi kerralla havainnoidessasi vuorovaikutustilannetta tai tapahtumaa avaamaan näköaloja myös laajemmalle. Ainakin omat ajatuksensa kannattaa haastaa: Onko tämä totta? Voinko olla varma tästä vai pitäisikö minun hellittää tulkinnastani ja mitä kiehtovaa sen takaa voisi löytyä? Onko ajatuksesi väistämättä tosia vai voisitko vaikka ajatuksilla vaikuttaa tunteisiisi ja sitä kautta vahvistua itsessäsi ja tilanteissa, joihin kaipaat apua?

Marika Rosenborg Marika Rosenborg on helsinkiläinen eroasiantuntija ja muutosvalmentaja. Marika puhuu itsensä rakastamisen taidoista kaikille avoimessa HSP Suomen Erityisherkät ry:n järjestämässä tilaisuudessa pe 9.9.2016. Katso tapahtuman tarkemmat tiedot täältä. Marikan nettisivut http://www.uudenelamanvarit.fi/ blogi http://suhteellistajasuhteetonta.blogspot.fi/

___ Kuva: Pixabay/Unsplash

Etsi asiasanoilla
Uusimmat
bottom of page