top of page

Kumpi määrittää sinua enemmän, henkilökohtaiset projektit vai persoonallisuuden piirteet?

Kuuntelin haastattelua, jossa professori Brian Little kertoi tohtorioppilaansa Sanna L. Balsari-Palsulen havainneen tutkimuksissaan, että ekstrovertit kärsivät introverttejä enemmän (loppuunpalavat nopeammin jne.), jos joutuvat käyttäytymään pitkäaikaisesti vastoin luontaisia taipumuksiaan.

Introverttiyden hypetys ja introverttien "itseonnittelu" on mennyt viimevuosina jo vähän yli, ja ekstrovertit alkavat tuntea itsensä toisen luokan kansalaisiksi. Sama ilmiö on tapahtunut myös erityisherkkyyden kohdalla. Itsetunnon kohotus on ollut ja on edelleen paikallaan, mutta kyllä itseänikin niin kovasti korpeaa jutut, joissa luetellaan ylistävästi minkä tahansa persoonaan liittyvän, yksittäisen piirteen tuomia erinomaisuuksia. Tai vastaavasti väheksytään jonkin toisen piirteen ominaisuuksia.

Biogeneettinen luonteenlaadun ei pidä määrittää tai oletusarvoisesti rajoittaa sitä mitä teemme, vaan se on perustana sille, miten toteutamme intohimo- ja elämäntehtäväprojektejamme.

Brian Little kuvasi myös hienosti sitä, kuinka meillä kaikilla on biogeneettinen luonteenlaatu (biogenic nature), sosiaalis-kulttuurillinen luonteenlaatu (sociogenic nature) sekä henkilökohtaisiin projekteihin perustuva luonteenlaatu (personal project nature). Biogeneettiseen "pohjaan" kuuluvat intro/ekstroverttiys, herkkyys jne., mutta kaikkein oleellisinta on henkilökohtaisten projektien taso. Mitkä asiat ovat intohimomme kohteita, mikä saa meidät innostumaan niin, että pystymme ja jopa haluamme aika ajoin käyttäytyä kahden muun luonteenlaatutason vastaisesti, eikä se nujerra meitä, päinvastoin. Esimerkkinä vaikka introvertti, erityisherkkä muusikko, joka on kaikkein eniten itsessään ja saavuttaa flow-tilan esiintyessään lavalla isolle yleisölle. On hyvä tuntea omat biogeneettiset ominaispiirteensä, jotta voi arvioida ja harkitusti valita missä, milloin ja kuinka pitkään käyttäytyä vastoin sitä, mikä on luontaista.

Biogeneettinen luonteenlaadun ei siis pitäisi määrittää tai oletusarvoisesti rajoittaa sitä mitä teemme, mutta se on perustana ja rakenteena sille, miten toteutamme intohimo- ja elämäntehtäväprojektejamme.

Kun Little käy esiintymässä puhujana, esitysten jälkeen häntä kuulemma hyvin usein lähestyy henkilöitä, jotka kertovat olevansa myös introverttejä. Little sanoo heille, että häntä ei kiinnosta niinkään onko henkilö intro- vai ekstrovertti, vaan mikä on tämän henkilökohtainen projekti.

On äärettömän tärkeää ymmärtää ero onnellisuuden tavoittelun ja onnellisen tavoittelun välillä.

Henkilökohtaisiin projekteihin liittyy myös Littlen ajatus, että on äärettömän tärkeää erottaa toisistaan onnellisuuden tavoittelu ja tavoittelun onnellisuus ("The vital difference between the pursuit of happiness and the happiness of pursuit").

---

Lähde: Andy Mort, Sheep Dressed Like Wolves, The Haven / Interview #26 (ei julkisesti nähtävissä)

Brian Little, TED Talk 2016: Who are you, really? The puzzle of personality |

Kuvat: Sammalpäät Flickr by Ilkka Jukarainen, On Stage Flickr by Freakshot Photography

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page