top of page

Vieraskynä: Erityisen herkkä aarre

Herkkyys on monipiippuinen juttu. ”Mies ei itke.” Kuinkahan moni poikalapsi on miettinyt kelpaamistaan tokaisun kuultuaan? Itku hyväksytään ehdollisesti: Jos jääkiekossa tulee MM-kultaa, on asiallista tirauttaa muutama miehekäs kyynel. Tytöille kyynelehtiminen on sallitumpaa, mutta häntäkin ojennetaan nopeasti: ”Älä ole niin herkkä.” Nainen saa liikuttua, mutta liiallinen tunteilu leimataan heikkoudeksi. Herkkyys sopii heikosti moderniin hullunmyllyyn.

Kaikki ovat joskus erityisen herkällä tuulella. Mutta entä jos erityisherkkyys onkin olennainen osa persoonallisuutta ja vaikuttaa kaikkiin kokemuksiimme? – Hyvinvointivalmentajan näkökulmasta erityisherkkyys on piirre muiden joukossa, ei enempää eikä vähempää. Kaikki ominaisuutemme ovat aarteita oikein käytettyinä. Jokainen inhimillinen ominaisuus tuo mukanaan lahjan, joka kannattaa valjastaa voimavaraksi. Jokainen luonteenpiirre sisältää valoisan ja varjoisan puolensa. Hurjan temperamentin voi kanavoida rakentavaan toimintaan tai raivokohtaukseen. Valinta on jokaisen oma.

Herkkyyden lahjaa voi vaalia monin tavoin, jotta se säilyy voimavarana eikä käänny taakaksi. Tärkeintä on tiedostaa omat tarpeensa ja muovata elämäntyylinsä sen mukaisesti. Itsestään ja erityispiirteistään on pidettävä huolta. Itseään kannattaa opetella rakastamaan ehdoitta, kaikkine erityisominaisuuksineen. Itsensä hyväksyminen saattaa olla haastavaa, sillä virheen tekeminen on monelle erityisherkälle katastrofi.

Erityisherkkyys on parhaimmillaan väylä luovuuteen. Herkät aistit ovat etu, jos tavoitteena on hahmottaa maailmaa taiteen keinoin. Herkkyys ei ole veruke eikä se anna lupaa terrorisoida muita. Äänekkäämmät perheenjäsenet eläköön itselleen ominaisella tavalla. Juhla olkoon railakas. Olennaista on löytää itselleen sopivat selviytymiskeinot hälyyn.

Uni on verraton hermojen rauhoittaja. Erityisherkän kannattaa vaalia säännöllistä unirytmiä sekä kunnollista, kahdeksan tunnin yöunta. Nukkumaan kannattaa mennä ajoissa. Keskiyölle kukkuminen johtaa helposti siihen, että väsymys menee ohi ja unensaanti vaikeutuu. Jos mielii vaipua levolliseen syvänunen vaiheeseen, alkoholia kannattaa välttää, etenkin illalla ennen nukkumaanmenoa. Sopiva varoaika on pari tuntia. Yömyssy ei nimestään huolimatta edistä unta.

Jooga, pilates, meditointi sekä syvähengittely auttavat pitämään mielen seesteisempänä. Jokaiselle löytyy sopiva tapa liikkua ja harjoittaa rauhoittumista. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Erityisherkkä on herkkä ruuansulatustaan myöten, joten on tärkeää syödä rauhassa ja pitää huoli hyvästä ravitsemuksesta. Rajut verensokerin heilahtelut herkistävät kenet tahansa.

Herkän kannattaa suojata itseään kovalta melulta. Kuulosuojaimet tai hyvin eristetyt korvakuulokkeet kannattaa pitää mukana kaikkialla minne menee. Handsfree –laitteiden aikakaudella tämä ei onneksi herätä edes ihmetystä. Jos kuulosuojat ovat unohtuneet kotiin, on hyvä, jos laukusta löytyy pumpulia ja vaseliinia. Niistä voi pyöräyttää itselleen hätäkorvatulpat. Korvatulpille voi tulla tarvetta tavallisessa konsertti-esityksessä tai elokuvissa.

Ruokaostosten ja joululahjojen hankinta kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Syntymäpäiväjuhlissa voi vetäytyä laulamaan hieman sivummalle jne. On tärkeää, ettei eristä itseään muusta maailmasta. Erityisherkällekin tekee hyvä juhlia ja olla sosiaalinen. Sen voi tehdä hymyillen, muiden juhlamieltä sabotoimatta ja silti herkkiä aistejaan suojaten.

Pirkko Tavaila

Pirkko Tavaila on valmistunut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajaksi (Holistic Healt Coach) New Yorkissa sijaitsevasta Institute for Integrative Nutrition -koulusta. Lisäksi hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus liike-elämän palveluksesta. Vahva visio terveemmästä ja antoisammasta elämästä sai hänet löytämään polulle, jolla tasapaino elämän eri osa-alueilla on kaiken perusta. Omien elämänkokemustensa myötä Pirkko osaa asettua kiireessä puurtavien asiakkaidensa asemaan. Hänen missionsa on saattaa asiakkaansa kohti elämäniloa, elinvoimaa ja luonnollista terveyttä – elämää, jossa hyvää oloa säteilevä olemus ja unelmat ovat totta nyt. www.eatbenow.com

kuva: by Simon Ska

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page