top of page

Perfektionismista ja häppeestä

"Perfectionism can be a hurdle in two ways: It can be the obstacle that keeps us from getting STARTED and it can also be what gets in our way of FINISHING things."

Peter Messerschmidt

Täydellisyyden tavoittelu on yksi erityisherkälle tyypillinen, voimia kuluttava piirre. Johtunee taipumuksestamme tai kyvystämme nähdä asioihin liittyvät kokonaisuudet laajasti ja usealta eri kantilta - uskoisin, että minun lisäkseni myös monella muulla on tarve analysoida ja miettiä uudet ideat tai toimintatavat käytännön toteutukseen ja vaikutuksiin asti. Mutta mikä on tarpeeksi hyvä, jotta uskallan ryhtyä toteutukseen tai minkälaisen arvosanan tai kritiikin olen musertumatta valmis ottamaan vastaan?

Elainen Aron puhuu siitä, että erityisherkälle lapselle on syytä konkreettisesti kertoa, mikä on riittävän hyvä. "Tee parhaasi, se riittää" ei ole erityisherkälle lapselle, eikä aina aikuisellekaan, tarpeeksi selkeä määre. Aina jää epäilys siitä, että teenkö nyt varmasti parhaani, vai olisiko vielä pitänyt huomata tai jaksaa vähän enemmän?

Ja mitä sitten, jos suoritus ei ole täydellinen, tai omasta mielestäni riittävän hyvä? Häpeä. Ryhtymällä uuteen otan riskin ja joudun kohtaamaan haavoittuvuuteni ja sen kautta epäonnistumisen häpeän. Uusia ajatuksia on herättänyt René Brown, joka tutkii mm. ihmisen haavoittuvuutta. Hänen TED-esityksensä ovat lohdullista kuultavaa - silmäni aukenivat ehkä hiukan ja itseruoskintani on muuttunut asteen, pari lievemmäksi.

Tämä sivusto on osoitus sekä perfektionismista että uudesta sallivuudesta itseäni kohtaan. Perfektionismi tulee esiin siinä, että alunperin oli tarkoitus kerätä parisivuinen pdf erityisherkkien kokemuksista ravinnosta. Uskalluksesta kohdata häpeä ja heräävästä lempeydestä itseä kohtaan puolestaan kertoo se, että ylipäätään lopulta päädyin julkaisemaan ameebamaisesti kasvaneet sivut huolimatta tekstien sisältämistä kirjoitusvirheistä, liian monista linkeistä ja ennen kaikkea vain mutu-tason osaamisesta kirjoittamieni ja käsittelemieni asioiden suhteen. Kivaa on rakennusvaiheessa ollut, ja mieltä lämmittää erityisesti blogin vieraskyniksi lupautuneet, kovasti arvostamani ystävät, tuttavat ja asiantuntevat "kylän miehet". Mutta tässä siis ollaan, hyvää tarkoittaen heittäydyn kritiikkinne kouriin. René Brown: The power of vulnerability (Youtube) René Brown: Listening to shame (Youtube)

Uusimmat
Etsi asiasanoilla
bottom of page