Vieraskynä: Suomalaisista ravitsemussuosituksista

10.4.2014

Uusimmat suomalaiset ravitsemussuositukset  julkaistiin vuoden 2014 alussa. Perusruokavalio on edelleen sama, suuria muutoksia ei aiempiin suosituksiin verrattuna tullut, lähinnä muutokset olivat tarkennuksia vanhaan tietoon.

 

Suositusten viesti tiivistettynä on, että kasviksia pitäisi nauttia monipuolisesti päivittäin, energiaravintoaineita (hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa) tulisi saada sopivasti ja pehmeitä rasvoja tarpeeksi. Suosituksessa todetaan myös, että vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet voi saada suositellusta ravinnosta. Jotkin väestöryhmät, mm. raskaana olevat, kuitenkin usein tarvitsevat täydennyksiä.

 

Suositusten tavoitteena on edistää terveyttä, ei hoitaa sairautta. Silti suositukset sopivat myös esim. diabeetikoille ja kohonneesta verenpaineesta kärsiville.

 

Hyvän ruokavalion ainekset koostuvat kasviksista, marjoista ja hedelmistä, täysjyväviljalisäkkeistä ja perunasta, leivästä ja puurosta, pehmeistä rasvoista, maitotuotteista, kalasta ja siipikarjasta. Lisäksi ruokavalioon mahtuu punaista lihaa ja toisinaan myös herkkuhipleitä. :)

 

Katriina Malkki, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

 

Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä.

Please reload

Etsi asiasanoilla
Please reload

Uusimmat
Please reload

© 2014-2020 by Erityisherkän elämää

  • Wix Facebook page
  • Pinterest App Icon